Депутатите приеха окончателно на второ четене Бюрото по защита към прокуратурата да премине към Министерство на правосъдието. Със 134 гласа "за", "против" 2 гласа и "въздържали се" 35 законопроектът бе приет. Дебатът премина в нападки между ДПС и вносителите от ДБ, ИТН и ИБГНИ.

Депутатите на ГЕРБ не участваха в някои от гласуванията по параграфите на законопроекта, а народните представители от БСП не взеха отношение по темата.

В последния си ден депутатите от 46-то НС дискутират като за първи път

В последния си ден депутатите от 46-то НС дискутират като за първи път

Бюрото за защита - ябълката на спора

По време на дебатите за връщане на Бюрото за защита на свидетелите на Министерство на правосъдието, председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов заяви, че бюрото трябва да изпълнява функциите, които изпълнява и да не бъде под ръководството на главния прокурор.

Атанас Славов от ДБ заяви, че въпросът е дали Бюрото ще бъде само и единствено за защита на свидетели или ще позволим да остане хибрид между защитата на свидетели и магистрати. Ние искаме главна дирекция Охрана да си поеме защита на магистратите, а бюрото за защита на свидетели да защитава хората, настоя Славов.

Депутатът от ДПС Хамид Хамид поиска да не се прехвърля топката към Бойко Борисов, а изрази притеснение от това, което се изнесло в комисията "Магнитски". Защо се потулва придвижването на искане за информация за евентуален депутат или депутати, спонсорирани от лица, включени в списъка "Магнитски", запита Хамид. За това Хамид предупреди, че един ден мафията може да има министър, но тогава ще помоли адвокат Хаджигенов да го пази, за да не страхува.

Депутатът от ИБГНИ Димитър Делчев призова Хамид Хамид да не се плаши, а да говори по същество по обвиненията му за олигарси, мафия и адвокати. Съсредоточете се върху експертния дебат и си дайте сметка, че Бюрото по защита на свидетели злоупотребява със своите правомощия, така че недейте вие да злоупотребявате с общественото мнение, господин Хамид, призова Делчев депутата от ДПС.

Гешев го пазят от три места, от какво се страхува, пита Рашков

Гешев го пазят от три места, от какво се страхува, пита Рашков

Дори би било добре Иван Гешев да бъде инициаторът на такава промяна

Мая Манолова застъпи мнението, че проблемът с охраната и защита на главния прокурор е конституционен. Няма как парламентът да осъществява контрол върху кадровия орган на съдебната власт - ВСС и ако бъде прието такова предложение, ще се запази безконтролността в Бюрото по защита на свидетелите, посочи Манолова. По думите ѝ Бюрото се превръща в паравоенна структура, която охранява главния прокурор и придобива функция по принудително довеждане на свидетели. Бюрото се превърна в инструмент за разправа, натиск и инструмент за обслужване на определени цели, насочени срещу правата на българските граждани, посочи Манолова. Няма никакво съмнение, че законодателните промени трябва да бъдат извършени, за да може едно нарушение на Конституцията да бъде поправено, настоя тя.

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова се зачуди как да нарече изказването на Мая Манолова - амнезия, политическа шизофрения или гьонсурат?

При поредно изказване на депутата от ДПС Хамид Хамид и появата му на трибуната, се чуха възгласи от депутати - "Еее". В отговор на това той се възмути и поиска от председателя на НС Ива Митева - "да се намерят средства, да се закупи стадо говеда, че станали много".

Главният прокурор внесе в НС доклада за Бюрото по защита

Главният прокурор внесе в НС доклада за Бюрото по защита

Докладът бе изискан в началото на август месец

А по същество предложи да се коригира срокът за преместване на Бюрото от тримесечен на шестмесечен. Припомняме, че вече на заседанието на правна комисия бе изразено становище при второ четене от представители на МП, че срокът от три месеца за прехвърляне е недостатъчен, а няма и средства в бюджета на министерството за целта. "Не съм оптимист, че следващите три месеца ще има нова актуализация на бюджета", бяха мотивите на Хамид. Предложението му не бе прието, макар и два пъти гласувано.

След приемането на законопроекта Тома Биков, ГЕРБ, поиска да аргументира отрицателния си вот.

"Мести се едно бюро от едната стая в другата, да може да кажете нещо на вашите избиратели, но те да ви кажат защо не може да направите най-важното нещо..., не да натискате копче и да казвате, че това е реформа. Има редица административни процеси, които трябва да се направят за три месеца, предупреди Биков. Той атакува и гласувалите "за" преместването: Ако Гешев стане правосъден министър, ще предложите да преместим Бюрото в прокуратурата. Така не се прави реформа, а глупости, каквито вие правите постоянно, коментира депутатът от ГЕРБ.

Шефът на Бюрото за защита: Не сме преторианска гвардия на Гешев

Шефът на Бюрото за защита: Не сме преторианска гвардия на Гешев

Мястото на Бюрото било в прокуратурата

Бюрото за защита на свидетели e под ръководството на главния прокурор от 2014 г., като преди това бе към Министерство на правосъдието. През март месец тази година в Конституционния съд бе внесено искане на президента за тълкуване срещу разпоредби от текстовете в Закона за съдебната власт, с които структурата получи полицейски правомощия. Именно служители на Бюрото по защита влязоха в президентството, за да търсят документи във връзка с разследването срещу секретаря на президента Пламен Узунов една година преди това.

В края на юли Държавната финансова инспекция влезе на проверка в Бюрото, но резултати от това не бяха оповестени.