Взимали ли са действащи народни представители пари от олигарси, за да участват в протестите през лятото на 2020 година. Това ще пита съответните служби парламентарната комисия "Магнитски", макар и да не очаква отговор, а причината е, че утре, сряда 15 септември, е последният работен ден на 46-то Народно събрание.

Питането към службите е по инициатива на народния представител от "Има такъв народ" Енчо Мирчев.

"Наясно съм, с оглед на малкото оставащо време на настоящия парламент, че няма да получим информацията. Но и след това, в качеството си на физическо лице, ще изискам тези данни по силата на Закона за достъп до обществена информация.

Прокуратурата забранила на ДАНС да каже за Пеевски пред комисията "Магнитски"

Прокуратурата забранила на ДАНС да каже за Пеевски пред комисията "Магнитски"

ДАНС е предоставила на прокуратурата анализите, извършвани от финансовото разузнаване

И по-конкретно - замесените имена на олигарси, за които депутатите питат плащали ли са на протестиращи - Делян Пеевски и Васил Божков.

"Настоявам да се разбере кой народен представител е взимал пари за протестите. Защото говорим за граждански договори - тоест за официално заплащане, а не такова на ръка", каза депутатът от ДПС Хамид Хамид, чиято партия също подкрепя искането.

Конкретно име обаче не бе споменато. Намек обаче бе направен, че въпросният народен представител е от т.нар. "партии на протеста".

В комисията "Магнитски" трябваше да бъде изслушан и служебният вътрешен министър Бойко Рашков. Той обаче така и не се яви.