Специализираната прокуратура е забранила на ДАНС да изнася информацията, с която разполага и която е свързана с бившия депутат от ДПС и санкциониран от САЩ по закона "Магнитски" Делян Пеевски. Това каза зам.-председателят на ДАНС Станислав Станчев по време на заседанието на временната парламентарна комисия "Магнитски" днес.

Днес комисията изслуша представители на финансовото разузнаване в ДАНС и подуправителя на БНБ Радослав Миленков за работата на институциите по отношение на превенцията на корупцията и изпирането на пари. От думите им се разбра, че институциите са получавали уведомления, свързани със санкционираните по "Магнитски" и са работили по тях, но по-активно след 2 юни, когато САЩ оповести списъка.

От думите на Станчев се разбра, че ДАНС е предоставяла на прокуратурата анализите, извършвани от финансовото разузнаване, но няма как да я предостави, тъй като им е било забранено от страна на спецпрокуратурата и ВКП. Дори и днес са се обадили по този въпрос, но отговор не са получили, стана ясно от думите на Станчев. От въпросите след участието в заседанието по думите на Станчев явно има образувано досъдебно производство, на което се опира тази забрана.

Прокуратурата иска от САЩ доказателства по казуса "Магнитски"

Прокуратурата иска от САЩ доказателства по казуса "Магнитски"

Разследващите настояват да получат информацията, послужила като основание за наложените санкции

Депутатът от "Демократична България" Атанас Славов също заяви по време на заседанието, че забраната за разгласяване на информация засяга случаите на образувани досъдебни производства, т.е. разследванията, а не предварителни проверки, каквато се знае че има срещу Делян Пеевски. Той призова да се изясни хипотезата и тази информация да бъде предоставена.

"Мисля, че колегите около тази маса не са изненадани, че в момента, в който се получава проблем, прокуратурата го скрива под пелената на следствената тайна. Това е сериозен въпрос, който трябва да получи решение. Не може по сериозни въпроси, въпроси, от които се разбира, че финансовата система е била застрашена, да бъде отказвана информация, защото се случва неясно какво", заяви председателят на комисията Надежда Йорданова от "Демократична България".

И Министерството на финансите публикува списъка с данните по OFAC

И Министерството на финансите публикува списъка с данните по OFAC

Това вече бе направено от НАП