Върховната касационна прокуратура поиска от Държавния департамент на САЩ информацията, на която са основани констатациите по отношение на шестмита санкционирани българи по закона "Магнитски".

Става въпрос за казуса, при който бяха наложени санкции на бизнесмените Васил Божков и Делян Пеевски и за подалия оставка зам.-председател на Националното бюро за контрол на СРС Илко Желязков.

Българските разследващи са изпратили искането си през Министерството на правосъдието и Министерството на външните работи. Те настояват да получат информацията, послужила като основание за наложените санкции.

МФ допълни списъка с хора, които могат да попаднат под санкциите „Магнитски“

МФ допълни списъка с хора, които могат да попаднат под санкциите „Магнитски“

Физически и юридически лица, допълнени от ДАНС и НАП

От Прокуратурата подчертават, че именно оповестената от САЩ информация е била поводът за предприемане на действия от страна на българската прокуратура, съгласно нейните правомощия. Според дъържавното обвинение информацията би помогнала за изясняване на предмета на образуваните проверки и евентуално бъдещо наказателно разследване.

Припомняме, преди две седмици прокуратурата обяви, че започва проверка на лицата, посочени от американските власти.

Имената на Божков, Пеевски и Желязков бяха посочени на 2 юни в доклад на САЩ, като по силата на закона "Магнитски" те и свързаните с тях лица и фирми вече са с наложени ограничения. Наложена им е забрана да пребивават в САЩ, а фирмите им не могат да извършват бизнес там. Освен това са запорирани сметките им в американски финансови институции.

МС с тясно решение за свързаност по "Магнитски" към държавни фирми

МС с тясно решение за свързаност по "Магнитски" към държавни фирми

Бизнесът още не е стартирал в нормални условия, обясни Даниела Стоева

Вчера в. "Сега" съобщи, че Делян Пеевски атакува пред Върховния административен съд решението на правителството, свързано със санкционираните от САЩ за корупция по закона "Магнитски".

Бизнесменът оспорва решението чрез "Интръст" ЕАД, на което е едноличен собственик на капитала. Въпросното дружество попадна в черния списък на Министерството на финансите, съставен в отговор на американските санкции.

В началото на миналата седмица партията на Васил Божков "Българско лято" също поиска ВАС да спре предварителното изпълнение на решението на правителството за съставяне на "черен списък" на лица и фирми, които попадат в обхвата на мерките, наложени от САЩ по закона "Магнитски".