От партията на Васил Божков изпратиха писмо до посолството на САЩ в София. Поводът е "безпрецедентното и изрично включване на Гражданска платформа "Българско лято" в списъка на санкционирани лица на OFAC."

Писмото е адресирано и до Държавния департамент на САЩ с копие до европейски и български институции.

"Гражданска платформа "Българско лято" е и единствената политическа партия в света, засегната по Глобалния закон "Магнитски". България е независима демократична република, а не колония на САЩ

Стефан Янев обсъди с посланика на САЩ приоритетите на служебния кабинет

Стефан Янев обсъди с посланика на САЩ приоритетите на служебния кабинет

Двамата изразиха общо мнение, че борбата с корупцията е от основно значение

В писмото е ясно заявена позицията на партията спрямо "недопустимата намеса на правителството на САЩ в демократичните избори на държава членка на ЕС и посегателството над правото на избор на стотици хиляди български граждани, дали доверието си на "Българско лято".

От политическата формация настояват за ясни отговори на следните въпроси:

  1. Защо в списъка на OFAC за пръв път в историята на Глобалния закон "Магнитски" е включена демократично създадена политическа формация, учредена с инициативен комитет от граждани със свободна воля и право да бъдат независимо представени в управлението на страната?
  2. Защо умишлено е пропуснато името на "настоящия политически лидер", който, според OFAC е получавал пари от г-н Васил Божков? Това опит за протекционизъм ли е?
  3. Защо американски фондации финансират конкретни български политически партии чрез свързани с тях НПО-та, а опитват чрез натиск да попречат на други политически субекти да участват в демократичните избори на собствената си държава? Не е ли това грубо вмешателство в правото на суверена да избира управляващи, които да не обслужват чужди интереси?

"Категорично се противопоставяме на опитите за тенденциозна дезинформация на българската общественост и за вмешателство във вътрешната политика на страната ни", пишат от "Българско лято". Според тях се нарушава конституционно гарантираното право на всеки българин да избира и да бъде избиран, да бъде представен в управлението от партия, която няма да се поддаде на подобен натиск.

Те настояват за изясняване на истинските мотиви на действията на OFAC и изваждането на формацията от списъка със санкционирани фирми.

Правителството създава група за отговор на санкциите на САЩ

Правителството създава група за отговор на санкциите на САЩ

Свикват и Съвета по сигурността

"Действията на САЩ са недопустимо вмешателство в политическия живот, което напомня действия от времената на комунистическия режим в България, които смятахме за отминали", пишат от партията на Божков.

НАП публикува списък на компаниите, свързани с Божков, Пеевски и Желязков

НАП публикува списък на компаниите, свързани с Божков, Пеевски и Желязков

Във връзка с наложените от САЩ санкции…

Според тях, дори решението на служебния кабинет да направи списък с фирмите, засегнати от санкциите, има целенасочена атака именно срещу "Българско лято" при липса на нормативна база за подобно действие. Изричното становище на Европейската Комисия е, че "Американските санкции не действат на територията на ЕС и нищо не би оправдало предприемането на контрамерки от страна на държавите членки". Тези действия не оставят никакво съмнение кой е бил действителния обект на удара, пишат от партията.

Копие от писмото е изпратено до Европейска комисия, Министерство на вътрешните работи на България, Министерство на външните работи на България, Министерския съвет, Държавния департамент на САЩ, Президента на Република България.

И Министерството на финансите публикува списъка с данните по OFAC

И Министерството на финансите публикува списъка с данните по OFAC

Това вече бе направено от НАП

Припомняме, на 2 юни 2021 г. САЩ чрез Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на трима български граждани за тяхната значителна роля в корупцията в България, както и за техните мрежи, обхващащи 64 организации.

Санкциите са срещу Васил Крумов Божков, Делян Славчев Пеевски и Илко Димитров Желязков.

Малко след това от Държавния департамент на САЩ обявиха и петима българи за лица с наложени санкции във връзка с участието им в сериозна корупция. Това са Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Делян Пеевски, както и Илко Желязков.

Рестрикциите, наложени от САЩ, предизвикаха политически трус и множество реакции.

Първият българин със санкции от САЩ бе съдия от специализирания съд. На 5 февруари 2020 г. държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд като първия българин със забрана да пътува за САЩ заради данни за корупция. Дисциплинарното производство срещу магистрата беше образувано на 18 февруари, като такова бе поискано още преди това от правосъдния министър Данаил Кирилов.

Името на Андон Миталов стана известно в края на 2019 г. като съдията, който пусна да пътува в Москва обвинения за шпионаж председател на движение "Русофили" Николай Малинов, за да получи орден от руския президент Владимир Путин. По случая бе разпоредена и проверка от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. От Спецсъда заявиха, че няма нарушения в работата на съдия Миталов.