Служебният министър Бойко Рашков се надява 46-о Народно събрание да успее да приеме законопроекта, с което Бюрото за защита на свидетели се връща от главния прокурор Иван Гешев към Министерство на правосъдието.

Пред журналисти Рашков коментира, че такава порочна структура не сме имали - един представител на ръководно ниво в прокуратурата да има състав от 150 души с 10 млн. лева годишен бюджет и да няма нито един включен в защитна програма свидетел.

Андрей Михайлов очаква НС да успее да гласува поне за закона за Бюрото

Андрей Михайлов очаква НС да успее да гласува поне за закона за Бюрото

Съдебната реформа е нужна и тя ще бъде направена от 47-ия парламент

Така се натрапва мнението, че толкова на брой служители в това Бюро охраняват само главния прокурор, смята Рашков. Има и нещо друго, което е много смущаващо по мое мнение. Страхува ли се толкова много, че да има защита от три места - Бюрото за защита на свидетели, които бдят денонощно за него, около дома му да пази НСО и от 6-о РПУ в София да патрулират коли денонощно около оградата на резиденция Бояна, запита Рашков.

По думите му подобно нещо никой не си е позволявал досега.

Самият Рашков смята, че дори най-добре би било Иван Гешев да бъде инициаторът на такава промяна, а не да чака инициирани от друг законови промени.

Според него апокалиптичните картини, които очертава Иван Гешев, че ако се закрие специализираното правосъдие и се премести Бюрото, няма да се случат.

Иван Гешев очаква реакции от Европа, ако се закрие спецправосъдието

Иван Гешев очаква реакции от Европа, ако се закрие спецправосъдието

И бум на престъпността, подобно на 90-те години

Във връзка със случая за военния от Чешнегирово и новата информация, че военният не се е самоубил, а е бил прострелян, Рашков коментира, че няма информация по темата. Може би ще трябва да се обърнете към прокуратурата. Това са въпроси, на които могат да отговорят и от Министерство на отбраната.

Прокуратурата са много ревниви към това, когато има образувано досъдебно производство, да се дава информация, макар че самата тази прокуратура преди време разпространяваше информация, съставляваща следствена тайна по самото производство. Нека те да ви обяснят, мисля че днес в парламента ще бъде или главния прокурор, или някои от прокуратурата, така че нека ти ви кажат, каза още Рашков.

Главният прокурор се забавлява с изявленията на Бойко Рашков

Главният прокурор се забавлява с изявленията на Бойко Рашков

Войната между институциите можело да доведе до бум на престъпността