Разследват смъртта на военен в "Ново село".

От Министерството на отбраната съобщават, че вчера, 19 юли, в района на ПОБ "Ново село" в спално помещение старши лейтенант Тодор Манчев от Служба "Военна полиция" е бил открит в безжизнено състояние с огнестрелна рана. Пристигналият медицински екип от болницата в Котел е констатирал смъртта му.

По случая е уведомен дежурен военен прокурор при Военно-окръжна прокуратура - Сливен и са предприети действия по разследването от военен следовател. Образувано е досъдебно производство, което се провежда под ръководството и надзора на военен прокурор.

По повод "манипулативни твърдения и внушения" в някои медии от ведомството предоставят допълнителна информация по случая с инцидента в Чешнегирово.

След служебна проверка на РСВП - Пловдив двама служители, между които и старши лейтенант Тодор Манчев, са били санкционирани със забележка от директора на регионалната служба. Извършена е и последваща проверка по инцидента от Инспектората на Министерството на отбраната.

И президентът Радев е възмутен от недоразумението с американските военни

И президентът Радев е възмутен от недоразумението с американските военни

Очаква се проверка по случая

Посочва се, че старши лейтенант Тодор Манчев не е бил санкциониран заради случая в Чешнегирово, тъй като е било преценено, че не е извършил нарушения.

Със заповеди на министъра на отбраната от 15 юли са освободени от военна служба директорът на РСВП - Пловдив полк. Венцислав Радков и началникът на сектор в Отдел "Контрол и охрана" майор Георги Мерджанов.

Продължава проверката на Служба "Военна полиция" за установяване и на други военнослужещи и длъжностни лица, имащи отношение към инцидента в Чешнегирово, както и разследването по случая на Военно-окръжна прокуратура - Пловдив.

Припомняме, на 11 май американски войници атакуваха производствен цех в Пловдивско - с. Чешнегирово. Претърсиха го и "респектираха" персонала. За инцидента се разбра едва след излъчване на кадри в медиите, а преди това институциите мълчаха.