Абсолютно недопустимо е животът и спокойствието на българските граждани да бъдат излагани на риск от военни формирования, без значение дали са от Българската или от чужда армия, е заявил Румен Радев пред министъра на отбраната Георги Панайотов и генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командващ Съвместното командване на силите.

Повод за срещата е нахлуването на американски военнослужещи по време на учение в производствен цех край село Чешнегирово.

Държавният глава очаква проверка, за да се разкрият отговорните длъжностни лица, както настоява и да се преразгледат организацията и мерките за безопасност при провеждане на учения. "Ученията с нашите съюзници на територията на България трябва да допринасят за повече сигурност и доверие в колективната отбрана, а не да създават напрежение сред българските граждани", подчерта още държавният глава.

Министърът на отбраната Георги Панайотов вече е провел разговор със собственика на предприятието край Пловдив. Предстоят още разговори с американската страна за пълно изясняване на инцидента и недопускане на подобни "изключително неприятни и смущаващи недоразумения".

Припомняме, че на 11 май американски войници атакуваха производствен цех в Пловдивско - с. Чешнегирово. Претърсиха го и "респектираха" персонала. За инцидента се разбра едва след излъчване на кадри в медиите, а преди това институциите мълчаха. В събота Министерството на отбраната обяви, че ще направи проверка по случая. 

Волен Сидеров сериозно притеснен от "атаката" на американските военни

Волен Сидеров сериозно притеснен от "атаката" на американските военни

Защо ИТН не искат референдум за излизане на страната от НАТО