Не можеш да се събудиш здрав след 12 години управление на ГЕРБ. ГЕРБ, както и комунистическият режим са най-дълго установилите се режими у нас, затова и промяната е турбулентна и трудна и трудно се стиковат партиите, за да работят. С такъв коментар завършва работата си председателят на правната комисия в парламента Андрей Михайлов.

"В един фрагментиран парламент, в който се използват процедурни похвати, с които се блокира работата както в пленарна зала, така и в комисията от колегите от ГЕРБ и ДПС, не може да се очаква конструктивна работа и лесно стиковане."

В студиото на БНТ Михайлов отхвърли обвиненията, че правната комисия не е работила - проведени са 12 заседания и работата е била изключително интензивна. А какво са свършили - освен да върнат Бюрото за защита на свидетели към Министерство на правосъдието, правната комисия е изслушала няколко пъти главния прокурор Иван Гешев. Това като постижение открои Андрей Михайлов. "Преди имаше критики, че той не се явява в парламента, ето направихме го - да, той повтаряше едно и също, но все пак го направи", заяви депутатът и допълни, че комисията не е и приела доклада на Гешев за работата на Бюрото заради много забележки.

Гешев не помни подробности около акцията в Президентството
Обновена

Гешев не помни подробности около акцията в Президентството

От закриване на Бюрото за защита на свидетели полза щяла да има само мафията

Михайлов открои и че по никакъв начин с решението за преместване на Бюрото не се преследва личен, персонален елемент. Въпросът е дълбоко принципен. Бюрото в този му вид представлява силова и въоръжена структура, то е с присъщо на изпълнителната власт поведение, посочи Михайлов и призова да се погледне облеклото и въоръжението на служителите на бюрото - "С какво това спомага за защитата на свидетели?"

Андрей Михайлов смята, че утре, сряда на редовно заседание, депутатите ще успеят да гласуват поне този закон. 

Според юриста и депутат самото преместване, направено през 2014 г. на службата в подчинение на главния прокурор е в нарушение на принципа на разделение на властите и заради това има образувано дело в Конституционния съд. 

Бойко Рашков: Гешев се охранява по три начина

Бойко Рашков: Гешев се охранява по три начина

Бюрото за защита се е превърнало в своеобразна охранителна структура, според Стоилов

Иначе Андрей Михайлов е изумен от поведението на свой колеги, включително и на главния прокурор: "Най-малкото е некрасиво да се чати по време на правната комисия и то когато се обсъждат пряко засягащи и важни въпроси. За мен е изумление и езикът на редица депутати."

Съдебната реформа е необходимост - тя не е само предизборна дъвка, а обективна реалност и без нея няма как обществото ни да продължи напред. Реформата се налага не за да се месим в съдебната система, а за да се гарантира един справедлив процес, заключи Андрей Михайлов и изрази убеденост, че все пак в следващия парламент това ще се случи.

На въпрос дали все пак главният прокурор ще бъде сменен, Михайлов посочи, че за това очевидно няма воля във ВСС и това ясно се вижда. "По Конституция главният прокурор е избран с определен мандат, а решението както за избора, така и за неговото отстраняване е в ръцете на ВСС."

Христо Иванов убеден: Кой как се позиционира спрямо Гешев ще определи силите в 47-то НС

Христо Иванов убеден: Кой как се позиционира спрямо Гешев ще определи силите в 47-то НС

Настоява този парламент да отнеме Бюрото за защита на свидетели от Гешев

Припомняме, по данни, изнесени от вътрешния министър Бойко Рашков наскоро, бюджетът на бюрото към главния прокурор е достигнал 9 милиона лева на година. В края на миналия месец Държавната финансова инспекция влезе на проверка в Бюрото, но повече информация не беше оповестена.

Бюрото за защита на свидетели e под ръководството на главния прокурор от 2014 г., като преди това бе към Министерство на правосъдието. През март месец тази година в Конституционния съд бе внесено искане на президента за тълкуване срещу разпоредби от текстовете в Закона за съдебната власт, с които структурата получи полицейски правомощия. Именно служители на Бюрото по защита влязоха в президентството, за да търсят документи във връзка с разследването срещу секретаря на президента Пламен Узунов една година преди това.

ВСС сам реже клона, на който седи, убеден Бойко Рашков

ВСС сам реже клона, на който седи, убеден Бойко Рашков

С 9-10 млн. лв. Бюрото само е охранявало тялото на господин главния прокурор