Главният прокурор Иван Гешев е охраняван по три начина - от МВР, НСО и Бюрото за защита. Това каза вътрешният министър Бойко Рашков в Парламентарната комисията по правни въпроси, съобщи NOVA.

Той обясни, че главният прокурор се охранява веднъж от Бюрото за защита, втори път, от НСО, тъй като службата охранява периметъра на резиденция "Бояна", в която се намира жилището наето от Иван Гешев от държавата. И трети път, от 6-РУ на МВР, след сключено споразумение между прокуратурата и МВР, полицейски екипи да патрулират от външна страна на резиденция "Бояна" и да следят за съмнителни лица.

Ива Митева настоя само тримата големи в държавата да ползват НСО

Ива Митева настоя само тримата големи в държавата да ползват НСО

Тя не иска да се спекулира със Закона за НСО

В комисията се обсъждат три законопроекта за промени в Закона за защита на лицата, застрашени във връзка с наказателно производство. Те са изготвени от "Има такъв народ", "Изправи се БГ! Ние идваме!" и "Демократична България". Предвиждат връщане на Бюрото към Министерството на правосъдието, съответно изваждането му от прокуратурата, както и главният прокурор да не се охранява от него.

Във връзка с Бюрото за защита министър Рашков заяви, че за 2020 г. няма нови свидетели, които да са били защитавани, и тогава го пише в доклада. Имало такива, които продължават да бъдат охранявани.

Главният прокурор се забавлява с изявленията на Бойко Рашков

Главният прокурор се забавлява с изявленията на Бойко Рашков

Войната между институциите можело да доведе до бум на престъпността

По думите на правосъдния министър Янаки Стоилов Бюрото се е превърнало в своеобразна охранителна структура, участваща и в разследването, като допълни, че така то се е отдалечило от функцията, с която е създадено. Министърът добави, че в сегашния вид, спрямо дейността на Бюрото, не може да се оказва граждански контрол при осъществяване на полицейските му правомощия.