Всяко насилие е недопустимо. Така главният прокурор Иван Гешев отговори на въпрос в кулоарите на парламента за полицейското насилие от лятото на миналата година. Коментарът си той направи преди да участва в ресорната правна комисия.

За всички български граждани важи презумпцията за невиновност. Ние живеем в правова държава и единствено съдебната власт решава кое лице е виновно и кое не е виновно, посочи Гешев.

Гешев отказа да коментира повече темата с полицейското насилие с мотив извършената конституционна реформа от Христо Иванов през 2016 г. в Закона за съдебната власт. Иван Гешев не отговарял за конкретната работа на конкретните прокурори по конкретни досъдебни производства. Това досъдебно производство (за полицейското насилие - б.р.) се ръководи от конкретен наблюдаващ прокурор, който е одобрен от колегията на европейската прокуратурата и не знам защо се отправят такива атаки, недоумява Гешев.

Иначе обвинител номер едно уважава всички български институции и отказа да коментира твърденията по негов адрес от служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Гешев се яви в НС и се закани да даде член от правилника му на КС

Гешев се яви в НС и се закани да даде член от правилника му на КС

Главният прокурор е недоволен, че с морално остарели закони трябва да се решава борбата с престъпността

"Единствено, което мога да коментирам, е, че се забавлявам се с неговите изявления. Обикновено нищо, което казва той не е вярно", коментира Гешев.

Той повтори още няколко пъти, че уважава българските институции, като се надява МВР и прокуратурата да работят така, както са работили дълго време. В противен случай войната между институциите може да доведе до бум на престъпността и от това ще пострадат всички хора, предупреди главният прокурор.

Иван Гешев се надява енергията за търсене на компромати, която влагат всички срещу главния прокурор, да бъде вложена в борбата срещу престъпността.

Рашков иска зам. главният прокурор да разследва началника си Гешев

Рашков иска зам. главният прокурор да разследва началника си Гешев

Готов е да сезира и самия главен прокурор