Периодично всички служители на МВР да се изследват за лоялност с полиграф.

Тази идея на вътрешното ведомство представи шефът му Цветлин Йовчев пред депутатите от вътрешната комисия в Народното събрание.

Вътрешният министър каза, че детекторът на лъжата е практика, която се прилага в много страни. Според него, ако своевременно бъде въведена у нас, то тя ще намали всички практики, които са свързани с нелоялност на служителите.

"Проблемът не е само в МВР, той е в цялото общество. Трябва да се започне от някъде. Трябва да започнем да изграждаме такива процедури и правила, които дори този, който е склонен да извърши такива деяния, да няма възможност", обясни Цветлин Йовчев, цитиран от БГНЕС.

На въпрос дали очаква отпор от служителите, министърът подчерта, че ако непрекъснато се водим от това как е реагирал някой на една или друга мярка, никога няма да достигнем до този резултат, който искаме. Той обаче не можа да каже кога най-рано може да се въведе един такъв тест за лоялност.

Йовчев представи пред вътрешната комисия мерките за ограничаване на битовата престъпност в страната. МВР ще реализира пет програми за трайно справяне с битовата престъпност.

Основният приоритет за МВР е превенцията, която трябва да осигури ефективно наблюдение на криминалния контингент и намаляване на риска.

Следващият важен компонент е сътрудничеството със структури от гражданското общество. От ключово значение е да се повиши и качеството в работата с извънщатни сътрудници. Ще се работи активно с частните охранителни фирми, застрахователните компании и местната власт с цел осигуряване на надеждна комуникация 24 часа в денонощието, каза Цветлин Йовчев.

На трето място, ще се въведат и утвърдени световни стандарти за добро управление. По този начин ще се повишат и способностите на Министерството на вътрешните работи  като планиране, организация на работните процеси и контрол.

Предвижда се още повишаване на компетентността на служителите основно от управленския състав на МВР. Цветлин Йовчев  уточни, че обучението трябва да се превърне в непрекъснат процес по време на цялата кариера. Научените знания трябва да се пренесат успешно в практиката, обобщи той.

Не на последно място, МВР ще работи по повишаване на техническия и технологичния си капацитет.

По отношение на организационната и интеграционната култура министърът на вътрешните работи заяви, че за осъществяването на този процес се изискват сериозни усилия и по-продължителен период от време. Цветлин Йовчев допълни, че оглавяваната от него институция ще работи за по-високо обществено доверие.

Друга важна задача пред работещите в системата на МВР е постигането на по-голяма съпричастност към целите и резултатите на ведомството.

Доклад за проверката на спецакциите от времето на Цветанов, която бе обявена преди време и показа, че за над 700 от тях няма основание по закон, е във вътрешната комисия на НС.

"Към тези лица, към които могат да бъдат взети дисциплинарни мерки, се взимат и ще продължат да се взимат", обясни Йовчев и посочи, че са ръководни служители, които са взимали решения. На въпрос дали има изпратени материали на прокуратурата, Йовчев обясни, че в повечето от нещата не става дума за престъпление.

МВР взема мерки в посока да не се случват постоянно подобен вид операции, в зависимост от това кой е шапката, например.
"Не би трябвало да зависи от това кой е министърът на вътрешните работи. Министърът на вътрешните работи по никакъв начин не трябва да има касателство към това как вървят процесите в министерството. Те трябва да вървят независимо от него, независимо кой е, а не да очакваме някакви свръхусилия от министъра, който ще застане, за да може да вкара нещата в някакво нормално русло", обясни той.

На въпрос за запалената кола на журналистката Генка Шикерова Цветлин Йовчев заяви, че вероятно става въпрос за умишлен палеж. Той каза, че случаят е изключително неприятен и ще се направи всичко възможно да бъде разкрит, но посочи, че няма информация, за да коментира евентуалните мотиви.