С 11 гласа "за" срещу 7 "против" членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) осъдиха Лозан Панов, за искана информация дали по апелативни райони се правят предварителни уговорки за издигането на "единни" кандидатури в новия съвет, съобщи БТА.

В края на дискусията отпадна предложението да бъде забранено на председателите на съдилища по места също да се месят в процеса по издигане на кандидатури и в начина, по който ще се гласува на предстоящите избори за нови членове на ВСС.

Факт е, че съм най-проверяваният председател, призна Лозан Панов

Факт е, че съм най-проверяваният председател, призна Лозан Панов

Милиционерски и мафиотски прийоми, определи сигналите срещу себе си шефът на ВКС

Декларацията, която бе гласувана, е предложена от 12 кадровици, сред които Димитър Узунов, Галя Георгиева, Сотир Цацаров. Главният прокурор Цацаров не дойде на днешното заседание.

Дискусията се проточи около 4 часа. Новият министър на правосъдието Цецка Цачева бе лаконична в коментарите си след дискусията. Тя заяви, че не е чула твърдения, според които в случая с Панов да са нарушени Законът за съдебната власт или Конституцията. Но няма да коментира решението.

Според министъра процедурата по избор на нови членове на ВСС до момента върви по закон. Тя допълни, че от сегашния състав на Съвета очаква повече самодисциплина, и отбеляза, че тонът, с който е протекло днешното заседание на пленума на ВСС, е бил много по-различен от тона на предходното заседание.

Оставката на шефа на ВКС Лозан Панов поиска Ясен Тодоров
Обновена

Оставката на шефа на ВКС Лозан Панов поиска Ясен Тодоров

Искали да дестабилизират страната, твърди шефът на етичната комисия на ВСС

Днешната дискусия бе предизвикана след като пред ВСС четирима председатели на апелативни съдилища се обявиха "за" издигането на регионални кандидатури за ВСС, макар да ги няма в закона. Те са Магдалина Иванова на Пловдив, Ванухи Аракелян на Варна, Деница Вълкова на Бургас и Даниела Дончева на София.

Самият Лозан Панов се оттегли от гласуването с цитат от Гьоте: "Където лудостта е образец, там разумът е безумие", съобщиха присъствали на заседанието.