Когато не се изпълняват разпореждания на служителите на реда и има застрашен живот, те имат право да действат. Това заяви пред Bulgaria ON AIR Валентин Попов от Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Той подчерта, че въпреки че униформените са били наречени пазачи на кого ли не, те са били там да пазят и протестиращите.

По негови думи действията на полицията могат да бъдат и почти брутални, но отново законни. В случая служителите на реда са действали професионално и твърдо.

Според Попов на протеста след 22.00 часа е имало умишлено организирана агресия и с действията на провокаторите се измества фокуса на протеста.

Ако действията на колегите са законни, те са правилни, категоричен бе и Вергил Христов от Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Той обясни, че всичко е според агресията, която се ползва срещу полицаите. "На кадрите ясно се вижда, че не тръгваме първо ние, докато срещу нас не се види, че има явна агресия. Докато няма действия, които са в рамките на физическото нараняване. Не е начинът и това не е нормално, да се изнасят ранени колеги от тълпата", коментира Христов.

Той заяви, че е имало явна агресия на протестите, насочена предимно към полицията.

По негови думи няма как да е случайно хвърлянето на бомбички, това е било подготвено. Той подчерта, че лютият спрей, използван от полицията, е тестван лабораторно. Неговата реакция е да рефлектира върху очите и изважда човек за 5-10 мин от строй, но не е опасен.

Христов посочи, че на протеста е имало случаи, когато демонстрант е пръскал със спрей под визьора полицай в лицето. Ежедневно служителите на реда се сблъсквали със ситуации, в които трябва да се вземат правилни и бързи решения.

126 задържани при размириците на протеста снощи

126 задържани при размириците на протеста снощи

Ранени са 80 полицейски служители