Министърът на околната среда и водите Нено Димов очаква мотивите на съда след днешното решение на 3-членния състав на ВАС, с което магистрарите задължиха Димов да се направи екооценка на Национален план "Пирин".

Димов вече е възложил на експертите в ръководеното от него ведомство да разгледат съдебното решение.

В рамките на законоустановения срок ще предприемем всички необходими мерки, увери той, без да става ясно дали решението на ВАС ще бъде обжалвано от МОСВ.

Това, което днес се обсъждало, било от онези седем решения на служебния кабинет, които затруднили съда, както обясни Димов. Той е на друга позиция по казуса, но ще се съобрази и изпълни решението на съда.

ВАС задължи Димов да направи екооценка на парк "Пирин"

ВАС задължи Димов да направи екооценка на парк "Пирин"

Екооценката е задължителна

Припомняме, днешното решение на ВАС е третото решение по делото за отказа на Димов да направи екооценка на парк "Пирин".
На 26 април 2018 година 3-членен състав на ВАС взе същото решение като днес - че екооценката е задължителна. Това решение беше обжалвано от МОСВ пред 5-членен състав на ВАС, който в края на 2018 година върна делото за разглеждане пред нов 3-членен състав на ВАС. Днешното решение е именно на втория 3-членен състав на ВАС. Ако то бъде обжалвано в 14-дневен срок, думата отново ще има 5-членен състав на съда.

Припомняме и че на 16 януари тази година петчленен състав на Върховния административен съд окончателно отмени промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин".
И 3-членния, и 5-членния състав на ВАС тълкуват, че на територията на националните паркове се допускат единствено ремонтирането, но не и изграждането на нови спортни съоръжения. Тълкуванието на магистратите има забраняващ характер, което сложи край на създалото се напрежения около изграждането на втори лифт над Банско.

Съдът окончателно отмени промените в плана за Пирин
Обновена

Съдът окончателно отмени промените в плана за Пирин

Екооценката е задължителна, втората кабинка в Банско спряна засега