В 12 магазина в страната се продава т.нар. дизайнерска дрога, която вече измества стандартните наркотици от пазара. Това съобщи пред БНР Стефан Бакалов от сектора за борба с наркотиците в Агенция "Митници".

Само в София магазините са три.

Собствениците на тези магазини не са българи. В тях наркотиците се продават заедно с напълно легални стоки като тениски, прокламиращи легализацията на дрогата например, обясни той.

Подобен бизнес, освен в София, е изключително популярен в морските ни градове.

Бакалов посочи, че от две години митничарите на Летище София залавят основно модерни видове опиати.

На летището залавяме най-често около 15-16 вида синтетични наркотични вещества, много повече отколкото преди залавяхме кокаин, хероин и хашиш. Сега залавяме предимно синтетика. В момента, в който бива забранено едно вещество, поне десет подобни със съвсем сходен състав излизат на пазара и то в рамките на два-три дни, обясни той.

Ефектът от дизайнерската дрога често е в пъти по-силен от този на стандартните наркотици.

В момента, в който го консумираш, можеш три-четири дена по никакъв начин да нямаш нужда от вода, от храна, от спане, от сън, изтъкна той.

Хит сред дилърите в училищата у нас пък е наркотик, който се продава в пакетчета, на които има изобразен автоматичен пистолет. Най-често дилърите в училищата са сред самите ученици.