В Пазарджишкия окръжен съд беше осъществена видеоконферентна връзка с професор Мартин Щайнхлехнер от Австрия. Той е направил ДНК експертиза на веществени доказателства по делото "Белнейски" след поръчка на Върховната касационна прокуратура, съобщи радио Пловдив,

Професорът потвърди досегашните си заключения, че в изследваните материали е открита биологична следа по родов признак на най-малко двама мъже. Според професора, веществените доказателства са съхранявани правилно и са годни за по-нататъшни експертизи.

Пазарджишкият окръжен съд допусна поисканото от адвокат Марин Марковски представяне на съдебно-медицинска експертиза от 2 октомври 2009 г. по делото „Белнейски". Освен това се изисква справка от Националния институт по криминология и криминалистика, с която ноктите на Росица и Христина са изпратени в Националното следствие за тази експертиза.

Съдът отложи делото за сряда, когато ще бъдат разпитани свидетелите Румен Дупарински и Антон Стефанов - затворници в Бобов дол. Принудително трябва да бъде доведен свидетелят Владимир Славов-Иширковеца. Ще бъде разпитан служителят в Софийския затвор Антон Шикренов.

Припомняме, на 13 май следователят по делото Веселин Мартински обяви, че Националната следствена служба разследва втори мъж като заподозрян за убийството на сестрите Белнейски.

След 5-годишно разследване, в началото на месец февруари 2011 година, пазарджишкият Окръжен съд започна първото си заседание по делото за смъртта на двете сестри. До този момент единствен обвиняем е Лазар Колев.

Той е обвинен в това, че на 28 февруари 2006 година в местността "Грамадите" край Брацигово е убил по особено жесток и мъчителен начин Росица и Христина Белнейски. Убийството е извършено с цел да се прикрие друго престъпление - изнасилване. За престъпленията, за които е обвинен Колев, се предвижда наказание не по малко от 15 години лишаване от свобода.