Окръжната прокуратура в Благоевград е образувала досъдебно производство по повод смъртните случаи в Якоруда. 

По предварителни данни, причината е отравяне с алкохол, довело до смъртта на четиримата. Досъдебното производство е за престъпление по чл. 350 ал. 3, вр. ал. 1 от НК. За тези членове от НК се предвижда наказание от 3 до 15 години затвор.

Алкохол от нелегален цех убил четиримата мъже от Якоруда

Алкохол от нелегален цех убил четиримата мъже от Якоруда

Един и същ човек купил отровното питие и за двете компании

В хода на разследването е установено, че на 25 декември В.М, на 38 години,  и С.Н, 30 години, от град Якоруда са консумирали алкохол, който е закупен от местен търговец с инициали Т.М., собственик на цех за дървопреработване.

Двамата изпили 2 литра от него. Сутринта на 26 декември В.М. починал въпреки оказаната му медицинска помощ.

Второто лице - С.Н. продължило да консумира алкохол по време на коленето на прасе, в което участвали и други 6 души. Стопанинът на прасето се сдобил с пиенето след замяна на заек срещу 4 литра ракия. По сходен начин с първия смъртен случай, на двама от компанията – М.К. и С.Г. им прилошало и по различно време на деня на 27.12.2015 г. те починали.

Другите четирима са в реанимацията на Благоевградската болница. Към настоящия момент пострадалите не са дали показания като свидетели, тъй като поради провежданото лечение не са годни за разпит.
Те ще бъдат разпитани на 30.12.2015 г. в болничното заведение, а на 04.01.2016 г. - пред съдия.

Досъдебното производство е възложено на трима разследващи полицаи, под ръководството на ОП - Благоевград.

Наблюдаващият прокурор съобщи, че за днес са разпитани роднини на починалите лица, ще се уточнява откъде е бил закупен отровния алкохол, в какви бутилки е бил поставен и др.

В дома на сочения за продавач на отровното питие е намерен алкохол, но все още не е изследвана неговата идентичност с консумирания от починалите.

Предстои и ексхумация на трупа на В.М.

Припомняме, днес по-рано полицията задържа 46-годишен мъж, за когото се предполага, че е производителя и разпространителя на алкохола-менте.