До месец Върховният касационен съд (ВКС) ще се произнесе по делото "Червей" срещу бившата шефка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева.

Припомняме, че в началото на 2016 г. състав на СГС с председател Иван Коев призна Янева за виновна само по едно от обвиненията. Тя е виновна за разрешеното използване на СРС със 120 дни над допустимото по закон.

Тодор Костадинов, който е бивш шеф на дирекция в МВР, беше освободен от наказателна отговорност по обвинението за компютърно престъпление. Той беше осъден само на глоба от 3000 лева, като съдът го оправда за документни престъпления. Впоследствие Софийският апелативен съд потвърди едногодишната условната присъда на Янева, но й наложи и глоба.

Съдия Владимира Янева с потвърдена условна присъда и с глоба

Съдия Владимира Янева с потвърдена условна присъда и с глоба

Бившият шеф на СГС е осъдена по делото "Червей"

Според обвинението Янева е извършила продължавано престъпление, като на 12 септември 2013 г., 12 ноември 2013 г., 28 януари 2014 г. и 25 март 2014 г., два пъти е разрешила използване и два пъти е разрешила продължаване на експлоатацията на СРС в нарушение на закона.

В обвинителния акт се казва, че разрешенията са дадени по отношение на автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър", без тя да е обект за установяване на самоличността на лица, за които са получени данни и има основания да се предполага, че подготвят, извършват или са извършили тежки престъпления.

От прокуратурата искат увеличаване на присъдите на Янева и Костадинов

От прокуратурата искат увеличаване на присъдите на Янева и Костадинов

Двамата са обвинени по т.нар. дело "Червей"

Янева беше признала, че е възможно да е имало пропуски в работата, но в никакъв случай не са били умишлени. В обясненията си пред САС тя разказа, че при даване на разрешения за СРС, за проверка на срокове и основания е ползвала информация от справки на службите.

Делото "Червей" стигна до последна инстанция след жалба на адвокат Трендафил Трендафилов срещу въззивно решението на Софийския административен съд. В касационната жалба са сочи, че с налице нарушение на материалния закон и съществени нарушения на процесуалните правила. Иска се оправдателна присъда на Янева или връщане на делото за ново разглеждане.