Облекчават се процедурите по разширяване на интегрираната система за гранично наблюдение по българо-турската граница. Това съобщават от "Дондуков 1".

Служебният кабинет е определил системата за обект с национално значение и за национален обект.

От правителствената пресслужба уточняват, че този статут позволява сроковете за провеждане на административните процедури относно реализацията на проект за разширяване на интегрираната система за гранично наблюдение да бъдат съкратени значително.

Разширяването и поддържането на интегрираната система чрез изграждане на сензорни линии е една от дейностите, които са финансирани като спешни мерки по фонд "Вътрешна сигурност" на Евросъюза.

17,8 млн. евро е индикативният бюджет на проекта. Той трябва да приключи до 30 септември тази година.

От "Дондуков 1" подчертават, че проектът ще повиши капацитета на граничните полицаи да се противопоставят на нелегалната миграция. Това ще става като се разширява възможността за получаване на надеждна информация при опити за незаконно преминаване на държавната граница. Това пък е в пряка връзка със защитата на националната сигурност на страната.

По-късно от пресцентъра на МВР съобщиха, че днес е започна процедура по открита обществена поръчка с наименование "Доставка на ТЕТРА радио-терминали". Тя е финансирана по проект "Незабавно укрепване на капацитета на интегрираните надзорни, комуникационни и информационни системи по външните граници на Република България" (спешни мерки), поддейност 2: "Развитие на възможностите на ТЕТРА комуникационна система на МВР по външни граници". Подадени са оферти от 4 фирми.

Даден е старт и на обществена поръчка "Обновяване софтуера на TETRA система на МВР за взаимодействие по външните граници на ЕС", финансирана по проект "Разширяване на възможностите на радио-комуникационната система на МВР по TETRA стандарт чрез обновяване на софтуера за подобряване на взаимодействието и обмена на информация в зоните за отговорност на ГД "Гранична полиция" на външните граници на ЕС" Фонд вътрешна сигурност, Финансов инструмент подпомагане на външните граници и визите.

По тази поръчка със свои документи е кандидатствала една фирма.