Окръжният съд в Добрич задържа под стража турския гражданин Неджати Ек, който е издирван от прокуратурата във Фрайбург, съобщиха от пресцентъра на съдебната палата в града.

65-годишният турски гражданин е издирван по обвинение в три престъпления - палеж, мошеничество и нанасяне на телесна повреда и опит за извършване на принуда.

В Европейската заповед за арест е посочено, че на 23.10.2007 г. Неджати Ек. и негов съучастник са подпалили къщичката в неговата градина в град Хайтерсхайм, Германия.

На 05.11.2007 г. Неджати Ек. е предявил към застрахователна компания претенции за обезщетение за причинени вреди, но му било отказано.

През есента на 2007 г., в съвместното им жилище в Хайтерсхайм, той ударил съпругата си и заплашил да я запали, ако не се успокои или пък даде показания на полицията.

Мъжът, обявен за издирване и на 06.06.2010 г., е задържан на ГКПП Кардам.

Добричката окръжна прокуратура поиска съдът да вземе най-строгата мярка за процесуална принуда спрямо турския гражданин, изтъквайки че съществува опасност той да укрие, докато трае производството по искането за екстрадицията.

Турският гражданин  заявил пред съда, че е съгласен да бъде предаден на германските власти, за да бъде съден. Той е пенсионер, има висше образование, уточняват от съда.

Определението  за задържането под стража може да бъде обжалвано и протестирано пред Апелативния съд във Варна в срок от три дни.