Софийски градски съд отложи делото за убийството на студента по медицина Стоян Балтов. На съдебното заседание не се яви защитникът на Александър Данаилов - адвокат Асен Асенов, който е ангажиран по делото срещу „Килърите" в Шуменския окръжен съд.

На заседанието не се явиха и двама от призованите свидетели, които съдът глоби с по 300 лв.

„Килърите на 20-годишните не са толкова важни. По-важни са „Килърите" в Шумен, защото нашите убийци са богопомазани, затова се отлагат". Това коментира пред журналисти майката на убития Стоян Балтов - Зарка Димова, минути след като делото беше отложено.

По думите й, интересни са датите, на които процесът се насрочва - на 11 април, когато беше предишното заседание, е бил рождения ден на Димова, а на 13 ноември Стоян Балтов трябваше да има рожден ден. Съдебното заседание продължава на 14-ти.

„Няма да се учудя на 5 декември (датата на убийството, б.р.) да бъде следващата дата", коментира още Зарка Димова. И в съдебната зала, и отвън пред медиите тя посочи, че би искала да бъдат насрочени няколко последователни дати, както е по делото срещу „Килърите" в Шумен. Един месец да се гледа делото за Стоян, за да не се получават нещата като в Катуница, защото там е абсолютно същото. Там няма цигански проблем, там е абсолютно същото - просто има богопомазани, които могат да убиват, могат да не се явяват на дела, могат да не са в ареста, както при нас", ядосва се майката на убития студент.

Тя визира подсъдимия Светлозар Стоилов и посочи, че той не е стоял нито една минута в ареста. Другият подсъдим - Александър Данаилов, по думите й също има вина за това делата да се отлагат. Тя обясни, че „или ще забрави датата, или адвокатът му Асен Асенов ще бъде извън София". Според Зарка Димова, това се прави умишлено.

„Ние сме обикновени хора, данъкоплатци, а те не са. Има богопомазани, има и такива обикновени, които работят, за да изкарват заплатите на богопомазаните", заяви Зарка Димова. По думите й, със сигурност има дела за обикновени хора и дела за „богопомазаните".

„Аз ако убия един човек, сигурно ще съм в ареста поне 2 часа. Мисля си, че трябва да лежа в ареста поне 2 часа", коментира Димова. Тя обаче изтъкна, че подсъдимите по това дело не са така.

Майката на убития Балтов подчерта, че продължава да следи и другите подобни дела, като двойното убийство пред дискотека „Соло" например. „Убитите деца от „Соло" също са обикновени хора. Там убиецът също е специален", коментира Димова. По думите й, в Катуница положението е същото - убийците са специални, а хората в селото са обикновени. „Агонията им ще продължава също като при нас", коментира още тя и допълни, че за 3 години няма да свърши делото.

Тя не пожела да каже дали смята да сезира компетентните органи за забавянето и честите отлагания на делото по вина на подсъдимите. По думите й, съдийският състав има правото да отлага дела по закон. „Аз не смятам, че съдийката прави някакви нарушения. Такива са законите", коментира още тя.

По думите на Зарка Димова предстои разпит на свидетели по делото, които дори не са били на мястото на инцидента. Тя коментира, че тези свидетели дори не са толкова важни за делото, но прокуратурата е поискала техния разпит. „Съдийката е длъжна да ги разпита, а те ще се явят, когато си пожелаят. До третата годишнина от убийството на Стоян Балтов обаче няма да има присъда, прогнозира още Димова.

Припомняме, студентът от Медицинския университет Стоян Балтов беше убит пред дискотека „Амнезия" на 5 декември 2008 г. по особено жесток начин с ритници в главата и множество удари по цялото тяло. След инцидента дискотеката в Студентски град беше съборена, след като проверка показа, че нощното заведение е незаконно.