„Не се притеснявай, доктор ти я направи". С тези думи похитителите успокоили Михаил Краус, след като отрязали малкия пръст на дясната му ръка. Преди това му дали да изпие две хапчета, а след това му оставили и аулин.

Краус е поредната жертва на бригадата за отвличания (похитен през есента на 2007 година), която дава показания по мегаделото срещу „Наглите". Повече от пет часа тече поредното заседание в СГС, на което жертвите разказват за отвличанията си.

Преди да отрежат пръста му, похитителите го разпитвали подробно за семейството му, свързали се с брат му.
Бандитите казали на заложника си, че брат му се подиграва с тях, тъй като предлагал смешната сума от 50 000 лева за неговата свобода. Заради това казали на Краус, че ще му отрежат пръст или ухо.

С неголеми подробности Михаил Краус разказа за отвличането си през 2007г. Той сподели пред съда, че не си спомня много подробности, тъй като искал да изтрие спомените си, защото били неприятни.

Краус е разпознал помещението и къщата, в която е бил държан близо месец. Той също каза, че е оставил косми в една от стените на помещението преди да бъде освободен.

Михаил Краус познавал двама души от групата на „Наглите". С Иван Пайнавелов - Сапата, чийто труп беше открит по време на разследването, Краус се познавал от малък. Покрай него се запознал и с Даниел Димитров - Данчо Релето.

Похитителите разрешавали на жертвата да слуша радио и му дали да чете няколко книги, сред които „Историята на бойното изкуство" и „Светият граал".
Краус си спомни и цитат от първата книга: „Мише, желая ти много успех, бъди добър войн".

Докато бил в плен имало дни, в които токът спирал, а времето било много студено. Похитителите му оставили газова печка, с която да се топли.

Когато връщали жертвата в София, похитителите бутнали 20 лв. в ръката му и казали: „Близо си до вкъщи". Инструктирали го да си махне маската, след като си тръгнат. Хванал си такси и помолил шофьора за телефон, за да може да се обади на близките си.


Илиян Цанев в кулоарите на съда

Преди него, повече от три часа и половина друга жертва - Илиян Цанев, дава показания по делото срещу групата за отвличания.

След като разказа подробно за похищението, къщата, в която е бил държан 49 денонощия и връщането му в София, той  беше подложен на подробен разпит от защитника на Павел Петков - адвокат Илиян Василев.

По време на разпита стана ясно, че похищението на Цанев едва не се осуетило, тъй като по време на отвличането му, негови съседи паркирали автомобила до този на похитителите. Жертвата обаче дори не направила опит да извика за помощ.

Докато бил в плен, Илиян Цанев оставял косми в дупки по стената и под леглото, на което е бил държан. За разлика от Джорджио Марков, който даде показания на предишното съдебно заседание, Цанев е разполагал с баня и тоалетна и похитителите дори са го накарали да се изкъпе преди да бъде върнат в София.

На въпрос на един от адвокатите дали тогава е носил очила, Цанев каза, че по това време е бил с контактни лещи. Един от похитителите дори му помогнал да ги свали.

Свидетелят си спомни, че по-ниският похитител е държал в едната си ръка фенерче, а с другата е махнал лещите.

По този повод обвиняемият Павел Петков поиска да даде частични обяснения, в които каза, че от 1988 г. има 3-та степен на инвалидност на лявата ръка в следствие на ПТП. Той допълни, че не може да движи пръстите и китката на лявата ръка и не може да държи фенерче, например.

В края на заседанието бе решено на следващото - 17 януари, да бъде назначена съдебномедицинска експертиза, която трябва да установи дали подсъдимият Павел Петков има увреждане на лявата ръка.


"Наглия" Павел Петков

Илиян, също като другите жертви, не е видял похитителите си в лице, но ги разпознавал по гласа. Той посочи, че и сега ще може да разпознае гласовете им - единият от тях заеквал, а другият издавал специфичен звук като покашляне за прочистване на гърлото и имал много плътен глас.

По време на едно от посещенията си в СДВР през юли 2007 г. - няколко месеца след отвличането, Цанев чакал един от разследващите по делото, когато чул познатия глас на един от похитителите, този с покашлянето.

Цанев се усъмнил и подал сигнал в полицията. По-късно станало ясно, че това е служител на столичното МВР, който работи в отдел „Издирване".
След проверка станало ясно обаче, че полицаят е бил на работа по време на отвличанията и няма нищо общо със случая.

Последен за днешното заседание на свидетелския стол седна Румен Гунински, отвлечен на 19 октомври 2009 година.

 


Гунински пред съдебната зала

Той показа в съдебната зала белезите, които е получил на ръцете си от белезници с които е бил вързан по време на отвличането му и разказа подробно за похищението.

Стана ясно, че в деня на отвличането е видял още по обяд белия бус, с който е похитен вечерта.

Гунински бил държан в много малка стая, която оприличи на нещо като гараж. Той призна че е бил много уплашен

Освен това Гунински разказа че похитители му дали приспивателно и го закопчали с вериги прикрепени към камък на земята.

Макар, че през цялото време младежът е бил с тапи в ушите му се причували минаване на самолет и бръмчете на мотор.

Похитителите му оставяли сандвич и вода на всеки 24 часа, а два пъти го карали да изпраща послания на баща си, като втория път му казали че бизнесменът Румен Гунински е събрал смешна сума за откупа му - едва 10% от поисканите пари.

Преди да запише второто послание към баща си Гунински-младши бил заплашен, че ако не може да го накара да плати цялата сума за откупа в много скоро време щели да изпратят на бащата части от студента в плик в пощенската кутия.

Преди да го пуснат похитители го изкъпали и му дали нов анцуг и маратонки.

Каза ли му, че го освобождават, но го предупредили, че не трябва да прави глупости накрая при положение, че е издържал толкова много дни в плен.
Хвърлили го в багажника на някакъв автомобил и го откарали до мястото, на което бил оставен.

Гунински бил предупреден, че ако направи опит да махне превръзката от очите си ще бъде застрелян от снайперист от групата, който чакал наблизо.

Когато похитители си тръгнали, той направил опит да махне лепенките от очите си, но не успял. Излязъл на пътя и когато виждал фарове на автомобили вървял срещу тях но колите, не спирали.
Пазачът който го открил първоначално, не повярвал, че това е отвлеченият син на бизнесмена от Правец.

Гунински си спомни още, че чувал гласовете на 3-4 души. Няколко човека го отвлекли, а други двама са го пазили. Момчето призна обаче, че едва ли ще може да разпознае гласовете на похитителите си.

Той каза, че е успял да види червени точки на стената в стаята, в която е бил държан и определи тези точки като светлини от видеокамери.

За разлика от други похитени Румен Гунински не е имал достъп нито до радио, нито до телевизор.

По думите му, баща му е платил около 354 000 евро за неговата свобода.

Той посочи че е бил воден в две къщи след инцидента, но не е успял да разпознае помещенията. Според него може да разпознае стаята, но не вярва че похитителите да са я оставили в същото състояние.

Припомняме, подсъдими по делото са Ивайло Евтимов, Прокопи Прокопиев, Даниел Димитров, Кирил Кирилов, Павел Петков, Любомир Димитров, Цветозар Славчев, Радослав Лебешковски и Митко Лебешковски.

Припомняме, според обвинението сред жертвите на "Наглите" са синът на бившия транспортен министър Вилхелм Краус, Ангел и Камелия Бончеви, вносителят на „Бош" за България Киро Киров.

Стартът на делото се забави заради пропуски в обвинителния акт, който беше върнат на прокуратурата. От там обаче се оправдаха, че знаели за грешките, но бързали да приключат случая заради огромния обществен интерес.

На последното заседание по делото стана ясно, че "Наглите" няма да връщат откупите на жертвите си.