Допълнителна пожаротехническа експертиза по делото Хитрино поиска шуменският окръжен съд, където обвиняеми са машинистите на дерайлиралия влак Димитър Михнев и Радослав Петков.

Представената експертиза за взривяването на пропилена от дерайлиралата цистерна посочва печка на твърдо гориво, а епицентърът е къща в центъра на Хитрино. Доста обстоятелства обаче не са изяснени, коментира адвокат Ивайло Йорданов, съобщава БНР.

"Една от най-тежките експертизи, една от най-обхватните, много неща има по нея. Но чистата математика, която всички сме учили, показва, че се използват стойности във формулите, които не са добити по никакъв логичен начин. Едното от тези неща е скоростта на вятъра, която е изключително важна за определянето на разпространението на този газов облак и къде е станала експлозията", обяснява адвокат Йорданов.

"Скоростта на вятъра е приета произволно 5 км/ч, при положение че в Шумен е 19 и откъде идват тези 5 километра въобще не е ясно. И ред такива неща", допълни адвокатът.

Участвалият в огледа след трагедията, Милен Манев коментира, че стрелка 5 не е била заключена добре, има луфт, шести вагон е дерайлирал. Той се обосновава на снимки от огледа, че устройството за фактическо заключване е било в междинно положение, а подсигуряващото устройство е посочвала заключване и върху съоръжението е въздействано.

Следващото заседание по делото е на 16 юли.

Шефът на "Булмаркет" даде показания по делото за Хитрино

Шефът на "Булмаркет" даде показания по делото за Хитрино

Станков е категоричен, че скоростта не е причинила инцидента