Доживотна присъда без право на замяна при първоначален специален режим е присъдата на Варненският окръжен съд за 40-годишния таксиметров шофьор от Варна Марин Живков.

Присъдата е за умишлените убийства на две студентки, извършени през 2000-та и 2004-та година. От съда припомнят, че 20 годишната Сашка Димитрова е била убита на  22 май 2000 година в землището на с.Долище, Варненска област. Престъплението е било извършено по начин, особено мъчителен за жертвата  и с особена жестокост, при условията на опасен рецидив.

Четири години по-късно, в землището на с.Осеново, след изнасилване, Живков убива и Радка Даскалова.

От съда припомнят и  че наказателното дело срещу таксиметровия шофьор започна през 2007 година. Тогава Живков беше подведен под отговорност за изнасилването на три момичета, както и за убийството на Сашка и Радка.

Престъпленията са били извършени от август 1996 г. до февруари 2004 година, като между всяко едно от престъпните посегателства Марин е влизал и излизал многократно от затвора след изтърпени наказания за други престъпления.

След седем съдебни заседания през март 2008 година ВОС произнесе за първи път доживотна присъда без право на замяна за убийствата на студентките и по 13  и 10 години "лишаване от свобода" за изнасилването на момичетата.

Четири месец по-късно обаче варненският апелативен съд потвърди наказанията за изнасилванията и отмени доживотните присъди, като върна делото в тази му част за ново разглеждане на първоинстанционния съд.

Въззивният съд беше решил, че са допуснати нарушения при събирането и обсъждането на доказателствата в мотивите за двете убийства. През есента на миналата година, това решение на апелативната инстанция бе потвърдено и от ВКС. Така се стигна до повторно гледане на делото в частта му за умишлените убийства на двете момичета.

Днес Варненският окръжен съд наказа Живков да заплати на родителите на двете убити момичета обезщетения в общ размер на 400 000 лева. Близо 20 000 лв. са държавните такси върху уважените размери на гражданските искове и разноските по делото.

Присъдата на ВОС подлежи на обжалване в 15 дневен срок пред Варненския апелативен съд.