Варненският окръжен съд призна за виновен и отсъди присъда доживотен затвор за Васил Дотков за убийството с цел на грабеж на двама възрастни мъж и жена от Варна. Убийството е от 23.11.2013 г.

Мъжът е признат за виновен и по второто обвинение – за кражба. На практика откраднатото от апартамента на възрастните хора са три мобилни телефона на стойност 110 лв.
И двете престъпления обаче са извършени при опасен рецидив, се посочва в мотивите на съда.

Убийството на двамата възрастни е станало в края на ноември месец 2013 година, като за това Васил Дотков е извършил наблюдение и предварителна подготовка. Пострадалото семейство живеело на 5-ия етаж в семейна кооперация на ул. „Бузлуджа“ във Варна. Дора Иванова и Николай Курдов били семейство от 55 години, а в последните десет години заедно с тях живеела и сестрата на Дора, инвалид втора група.

Домът им бил планиран за кражба, тъй като се носела мълва, че в дома им се съхраняват ценни вещи, а дъщерята, която живеела в Италия, криела и голяма сума пари.

На 21.11.2013 г. в следобедните часове Дотков позвънил по домофонната уредба на кооперацията и се представил за полицай, който проверява сигнал за укриване на нелегални бежанци.

Влязал в дома на възрастното семейство, поискал личните карти и записал личните им данни. В разговора си Дотков дори посочил името на лицето, което е подало сигнала и неговия адрес във Варна. Дотков не бил допуснат до останалите помещения в дома, освен в коридора.
На следващия ден отново имитирал полицай, но възрастните хора вече се усъмнили и дори проверили адрес, даден им от мъжа, както и разговаряли с дъщеря си в Италия.

Дотков се е върнал в кооперацията на третия ден.

Около 11:45 ч. позвънил на домофона и се качил на петия етаж. За това свидетелстват показания на мъжете, с които Васил Дотков е планирал кражбата, разпечатки на проведените разговори от мобилни телефони, както и заснетото от улични камери за видеонаблюдение.

В жилището се намирали съпругът и сестрата на Дора Иванова. След разговор с възрастния мъж Дотков извадил незаконен пистолет "Макаров" калибър 9x18 мм, с монтиран към него заглушител. Четири пъти стрелял от близко разстояние в тялото на Курдов, като последният изстрел бил в главата. При виковете на мъжа сестрата на Дора също влязла в стаята, като  Дотковя застрелял с три други изстрела. И двамата починали в рамките на няколко минути.

При напускане на жилището Дотков взел три мобилни телефона, които били на масата, събрал гилзите и опитал да прикрие следите си.

На мястото на двойното убийство е открит негов отпечатък от ляв среден пръст от външната страна на вратата на всекидневната и една от гилзите.

По същото време дъщерята на семейството от Италия позвънила на телефона на баща си, който вече се намирал в чантата на Дотков.

След като не успяла да се свърже, тя позвънила на съседа от долния етаж, който в 12:15 часа се качил на горния етаж и позвънил на вратата на възрастното семейство, но никой не му отворил.

По-късно в дома си се прибрала и Дора Иванова, която първа открила телата на своите близки.

Васил Дотков е задържан месеци по-късно -  на 27.01.2014 г. Пред Окръжния съд Варна той заяви, че ще се защитава сам. В рамките на съдебния процес, продължил година и 4 месеца, са изслушани свидетели и вещи лица.

В последното съдебно заседание свидетелства и бившата му съпруга Светлана, от която той има две деца. Тя заяви, че в деня на убийството Дотков е отишъл да купи лекарства за болното им момче.

До последно Васил Дотков отричаше да има нещо общо спрестъплението, за което е обвинен. „Аз не съм извършил това, за което ме обвиняват“, беше последната му дума пред първата съдебна инстанция, която го осъди на доживотен затвор.

Васил Дотков е многократно осъждан, като по влязла в сила присъда на Районния съд от 14.05.2011 г. е изтърпял наказание „лишаване от свобода“ при първоначален общ решим.

Васил Дотков ще изтърпи най-тежкото от определените наказания, а именно – „доживотен затвор“ при специален режим в затвор.

Присъдата на ВОС може да бъде обжалвана в 15-дневен срок от днес.