Герман Костин получи доживотен затвор за убийството на Никита Плотников и Анна Леонтиева. Състав на Софийския градски съд наложи доживотна присъда без право на замяна.

Мнението на адвокат Капка Гергинова, защитник на обвиняемия Герман Костин, обаче беше, че доказателствата, които е събрало обвинението, са едни "некачествено събрани доказателства".

Мъртво дете в куфар откри МВР

Мъртво дете в куфар откри МВР

От полицията отправят апел към социални институции, детски градини

На финалната права е делото за убийството на 5-годишния Никита, чието тяло бе намерено край село Пасарел в куфар. Край Приморско пък бяха открити останки от човешко тяло, идентифицирани като майката на Никита - Ана Леонтиева.

Герман Костин пристигна в съда на носилка

Герман Костин пристигна в съда на носилка

Обвинен за убийството на 5-годишния Никита Плотников

За убийството на 5-годишния Никита Плотников, е обвинен руският гражданин Герман Костин.

Според адвокат Гергинова прокуратурата не е посочила нито един достоверен факт, който да показва, че подсъдимия Костин е извършил престъплението. Пред журналисти тя коментира, че единственото, което може да поиска от съдебния състав на база на събраните доказателства, е подсъдимият да бъде признат за невинен.

Герман Костин не чува свидетелите в съдебната зала

Герман Костин не чува свидетелите в съдебната зала

Заради счупени зъби не можел да задава и въпроси

Делото за убийството е към финала си, като днес се очаква в съдебната зала да се чуят пледоариите. Прокуратурата поиска най-тежкото възможно наказание - доживотна присъда.

Защитата оспори отново самото протичане на делото, като заяви, че са в нарушение редица процедури по връчване на дължимите по Европейска конвенция за защита на правата на човека документи на обвиняемия, които са написани на неразбираем за него език. И днес беше депозинара молба за предоставяне на преводачи.

Предупреждавай себе си, изрод - изригна Герман Костин към съдията

Предупреждавай себе си, изрод - изригна Герман Костин към съдията

Бе доведен в съда на носилка

В доклада са пропуснати протоколи от съдебни заседания и не е бил направен опит да му бъдат връчени други материали по делото. Защитата атакува и престоя на Герман Костин в ареста и посочи, че към делото не са приложени извършени прегледи от посочени от Военномедицинска академия експерти.

Подсъдимият определи настоящия съдебен състав като нечестен, неангажиран и некомпетентен и поиска отвод на съдебния процес. Той поиска да му окаже необходимото лечение, както и да му се предоставят необходимите документи, с които да си защити правата в България и Европейския съюз.

Герман Костин отказва лекарствата, предписани му от лекаря в затвора

Герман Костин отказва лекарствата, предписани му от лекаря в затвора

Дойде в ареста с патерици

Според прокуратурата вината на Герман Костин категорично е доказана от разпита на свидетелите и от събраните доказателства по делото. Прокурорът изтъкна пълното съвпадение по ДНК профилите, които доказали, че той е извършил убийството. Биологичните и ДНК изследвания показали и материали, с които се установило, че той е убил и майката на детето - Анна Леонтиева.

Съдът прекрати делото срещу Костин за убийството на откритото в куфар дете

Съдът прекрати делото срещу Костин за убийството на откритото в куфар дете

Делото е върнато на прокуратурата

След края на съдебното заседание, адвокат Капка Гергинова обясни пред журналисти, че ще обжалва решението на съда в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд. Тя за пореден път заяви, че от държавното обвинение не са представили достоверни доказателства, които да гарантират, че Герман Костин е извършителят на престъплението.

На въпрос на news.bg как би коментирала резултатите от ДНК експертизите, които разкриват, че неговите резултати отговорят на тези на убиеца, адвокат Гергинова акцентира, че ДНК експертизите не показват кой е извършителят на убийството, а са показали, че по една кърпа, която е от баня, има косъм от крайник или полов орган. Кърпата е седяла в една общо жилище. Просто трима души са се бърсали с нея и експертизата не доказва кой е извършителят на убийството, смята тя.