С разпит на свидетели започна днес делото срещу Герман Костин, обвинен за убийството на 5-годишния Никита Плотников.

Обвиняемият беше докаран отново в инвалидна количка.

Предупреждавай себе си, изрод - изригна Герман Костин към съдията

Предупреждавай себе си, изрод - изригна Герман Костин към съдията

Бе доведен в съда на носилка

Показанията в зала на първия свидетел се разминаха с тези от досъдебното производство. Свидетелката заяви, че не е виждала лицата на Леонтиева и Никита от снимката, която са ѝ показали. В показанията ѝ преди е заявила, че ги е виждала. Разминаването обясни с първосигнално говорене първия път.

Станислав Стефанов - мъжът, намерил куфара, си спомни, че е бил синьо-зелен, намирал се е близо до водата, около него имало стъпки. Повдигнал леко капака на куфара и видял одеяло. При повторното повдигане, вече видял и крак.

Ваня Атанасова - собственичката на апартамента, нает от Ана Леонтиева и Герман Костин, разказа, че при наемането му са се представили за семейство. Направило ѝ впечатление още, че в апартамента има малко багаж и оскъдно обзавеждане. Апартаментът е напуснат без предизвестие, като Костин ѝ върнал ключа без да ѝ даде обяснение.

Посредникът при наемането на апартамента свидетелства, че когато Костин е върнал ключа, е бил доста емоционален, обяснявал нещо на руски и май му е казал: "да си изтрие задника с този договор" на руски. Според него Костин е споменал, че нещо са имали конфликт с Леонтиева.

Фалстарт на делото срещу Герман Костин

Фалстарт на делото срещу Герман Костин

Обвинен за убийството на 5-годишния Никита, намерен в куфар

По средата на разпита на свидетелите защитата на Костин се оплака, че обвиняемият не чува какво говорят. До тогава такива възражения нямаше.

Съдията предостави думата на Костин за въпроси към свидетел, на което адвокат Гиргинова реагира: "Костин не чува за какво става дума. Оторизирана съм да кажа, че не чува."

След кратък диалог между адвоката и Костин, преводачката му обясни: "Зъбите му са счупени и го болят и не може да задава въпроси."

Боряна Доцева, с която Ана Леонтиева и Костин са били в обща приятелска компания, си спомня, че след задържането на Костин се е виждала с Ирина (друг член на общата компанията и пълномощник на Герман Костин), и тя я е питала дали е видяла снимката на детето по медиите. Казала ѝ, че прилича на Никита. Според нея Ирина е била притеснена, че познава детето.

По думите ѝ Ирина често е почивала в апартамент на Костин на морето.

Герман Костин не убеди съда да го пусне от ареста

Герман Костин не убеди съда да го пусне от ареста

Руснакът отговаря по обвинение за убийството на 5-годишния Никита Леонтиев

Адвокат Гиргинова отново изрази недоволство от бързото водене на разговорите със свидетелите и невъзможността да се превежда.

"Съставът наруши всякакви изисквания за водене на справедлив процес. Съдията води тенденциозни разпити. Оказва се натиск на свидетелите", заяви тя.

"Не забелязах да водите разговорите по-бавно от мен", отбеляза съдията.

Костин обяви присъствието си за безполезно, защото нищо не е чул и разбрал. Вследствие на това беше преместен до банката на свидетелите.

Появи се и свидетел, на който от време на време му е "замъглено" и на въпрос на съдията дали "губи ума и дума", отговори с "да". Свидетелят почти нищо не си спомняше. Наложи се съдията да изчете показанията му от досъдебното производство.

В протоколите за разпит свидетелят казва, че е брокер на недвижими имоти и е бил помолен за оглед апартамент в кв. "Витоша", като е разбрал, че там ще живее Ана и детето. Впоследствие когато му се обажда, че ще освободи апартамента, Костин казал, че Ана заминава за чужбина, затова връща ключовете.

След инцидента с детето е говорил с Костин и му е споменал, че са го викали заради Ана и детето. Не си спомня друго да са си говорили за друго. Сега не поддържал връзка с Костин, защото, по обясненията му, ходел на работа.

Съдът не допусна искането на защитата за съдебно-медицинска медицинска експертиза, която да установи здравословното състояние на Костин. Според съда няма данни за изменение в здравословното му състояние, защото той не е посещавал медицински център този месец.

Следващото дело ще бъде на 17 октомври.

СГС остави за постоянно в ареста Герман Костин

СГС остави за постоянно в ареста Герман Костин

10 часа съдията и адвокатите се запознаваха