Не тръгна делото срещу руския гражданин Герман Костин, обвинен за убийството на 5-годишния Никита Плотников, чието тяло бе открито в куфар край село Пасарел.

Костин бе доведен от съдебна охрана на инвалидна количка, като през цялото време остана в залата на нея, тъй като не можел да стои прав. Не свали качулката и ръкавиците, които носеше, като единствено подпираше главата си с ръка.

На въпросите на съдия Атанас Атанасов дали чува, разбира ли, Костин отвърна с пълно мълчание. Затова съдът му назначи преводач.

Герман Костин отказва лекарствата, предписани му от лекаря в затвора

Герман Костин отказва лекарствата, предписани му от лекаря в затвора

Дойде в ареста с патерици

Адвокатът му Капка Гергинова подчерта, че здравословното състояние на клиента ѝ е изключително влошено. Въпреки това, адв. Гергинова поиска да се даде ход на делото. На въпрос на съда към Костин - да се даде ли ход на делото, обвиненият лаконично посочи: "Адвокатът ми да каже."

Процесът обаче не стартира заради неявяването на бащата на жертвата - Вадим Плотников. Той бе представляван от руски адвокат, който посочи, че Вадим Плотников имал служебен ангажимент.

Магистратите отложиха делото за февруари, тъй като бащата на момченцето държи да участва като страна в процеса. Защитата обаче не намери за основателно отлагането заради неявяването на бащата, който, по думите ѝ, 6 месеца не дошъл по време на досъдебното производство. Според прокурор Русалина Михайлова обаче бащата на Никита е идвал в България и е разпитван пред съдия.

Съдът разгледа и искането на Костин за изменение на мярката му, предвид влошеното му здравословно състояние, но за пореден път отказаха той да излезе на свобода. Според адв. Гергинова, въпреки че съдът е дал разрешение Костин да бъде извеждан от софийския централен затвор за прегледи, на клиента ѝ е проведено само изследване при очен лекар. По думите ѝ, е необходим преглед при невропатолог. Адв. Гергинова настоя да бъде назначена медицинска експертиза относно актуалното състояние на клиента ѝ. Магистратите отказаха с мотива, че не се сочат конкретни нови оплаквания.

"Повече от 25 години се занимавам с право и не ми се е случвало българският съд да не провери твърдението на страните относно здравословното състояние на подсъдим", контрира адв. Гергинова. Последва и искането ѝ за отвод на председателя на състава - съдия Атанас Атанасов, тъй като се съмнява в безпристрастността и обективността му.

Съдът намери и това искане за неоснователно, тъй като не се базирало на конкретни факти, сочещи към предубеденост на магистратите. Съдия Атанасов посочи, че оплакванията на Костин са проверявани многократно. Според адв. Гергинова на Костин било отказвано лечение. Съдията обаче я опроверга, като посочи, че самият Костин отказвал лечение в рамките на затвора.

Година и осем месеца след залавянето си Герман Костин все още е в ареста.

До момента са изготвени над 4 медицински експертизи и голяма част от тях са назначавани от съда, заяви пред журналисти прокурор Русалина Михайлова. По думите ѝ, в тях се сочи, че състоянието му позволява да пребивава в ареста. Като "личен избор" прокурорът определи поведението на Костин, който не си свали качулката през цялото заседание.

Очаква се на 22 февруари да бъде направен втори опит за старт на делото.