Тръгна второто дело срещу депутата от ДПС Митхат Табаков.

Държавното обвинение твърди, че в периода от 6 април 2009 до 8 юни 2009 година като кмет на община Дулово той е сключил неизгоден договор за изграждането на ВиК мрежа в разрез със Закона за обществените поръчки.

Общата сума на договора е за 28 876 258,58 лева, а нанесената щета на община Дулово се равнява на 11 135 025 лева. Сумата е разликата от офертната цена.

От общината в Дулово обаче не изпратиха в СГС представител, който да бъде конституиран като граждански ищец и частен обвинител. С писмо до съда се уведомява, че за тях няма настъпила щета и нямат претенции по делото.

Представител на Софийска градска прокуратура прочете обвинителния акт, от който става ясно, че обществената поръчка е спечелена от фирмата „Джеми" с управител Зехир Мерт, който е тъст на Сали Табаков - брат на тогавашния кмет Митхат Табаков.

Фирмата „Джеми" никога не се е занимавала с изграждането на водна канализация, а с внос на автобуси от Турция. Въпреки това Табаков и другият подсъдим - Алтан Чаушев, се съгласяват да сключат договор с тази фирма, за сметка на другите два участника в конкурса - „Кантиери модерни - Главболгарстрой" и „Понс Одесос".

Проектът е реализиран по оперативна програма „Околна среда" на Европейския съюз. На 12 май тръжната комисия, съставена от четирима общински чиновници и експерт от Агенцията за обществени поръчки, се събира на първо заседание. Констатирано е, че формално всичко е наред, като се насрочва ново заседание, на което да бъдат отворени ценовите оферти.

От българо-италианската компания „Кантиери модерни - ГБС" обаче настояват офертите да бъдат отворени и вписани в протокола, за да е сигурно, че няма да има измама. Италианците предлагат 400 дни за изпълнение и 50 години гаранция за построените ВиК съоръжения. От „Понос Одесос" пък дават срок за изграждане от 540 дни и също 50 години гаранция, а варненската „Джеми" - 1004 дни строеж и само 15 години гаранция на водопроводната мрежа.

Въпреки това фирмата „Джеми" е избрана пред останалите две фирми-кандидати. Фирмата е известна като основен доставчик на ученически автобуси произведени в Турция, които бяха поръчани от Министерство на образованието по време на управление на тройната коалиция.

На днешното заседание председателят на съдебния състав попита страните дали искат делото да се гледа по съкратената процедура, но Митхат Табаков заяви, че не се признава за виновен и настоя процесът да тече по общия ред. Делото продължава на 3 май.

Това е второто дело, по което Табаков е подсъдим. Заедно с Гюнай Сефер двамата са изправени пред съда и по обвинение за далавери при изграждането на 7,5 км асфалтова настилка от село Окорш до главен път Силистра - Шумен.

В момента имуществото на депутата от ДПС е запорирано от Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, по-известна като комисията „Кушлев", а депутатският имунитет на Митхат Табаков е снет.