На въпрос за случая в горнооряховската болница министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов каза, че експертизата е почти завършила и трябва да се остави експертизата да установи в коя седмица е била бременността.

По думите на д-р Константинов в сутрешния блок на Нова телевизия случаят не е толкова лесен нито от медицинска, нито от етична гледна точка.

На въпрос какъв може да е мотивът на лекарите да постъпят по този начин министър Константинов отговори , че може да е немарливост, може да има и други фактори.
Думата „убивам" е неподходяща и неприложима в случая, смята здравният министър.

Според него правенето на заключения в двете крайности, каквото се направи през последните дни, е неприложимо. Той изтъкна, че случаят заслужава повече внимание.

Министърът посочи, че е направил консултации в медицинската литература и има понятие „лечение за комфорт" за определени случаи когато е почти ясно, че изходът няма да е добър, но всичко това са приказки, трябва да се опираме на факти, добави м-р Константинов.

На въпрос на водещия дали смята, че е редно подобни случаи да се разгласяват публично, Стефан Константинов каза, че не вижда драма и добави, че е призовал министър Цветан Цветанов също да даде отговор за действията на органите на МВР. Това обаче показва, че има проблем в здравеопазването.

Минисътрът добави още, че не може да има групови вини и групови защити. „Ако има виновни, да се накажат виновните. Трябва да се знае, ако някой нещо е направил, трябва да си понесе отговорността", изтъкна той.

На въпрос на водещия дали това не е петно върху горнооряховската болница Стефан Константинов изтъкна, че е петно и то трябва да се изчисти.

На въпрос да обясни в какво ще се състои здравната реформа и да обясни защо се закриват клиничните пътеки, Константинов каза, че не става въпрос за закриване, защото те не са открити, а се въвеждат докато се урегулират нещата.

Министърът каза, че реформата е поредица от действия, които не започват с него. Те са започнали още преди него. Министърът даде пример с Франция, където нещата се планират дългосрочно. На среща с представители на френското министерство на здравеопазването вчера когато е попитал дали тарифите в държавните и частните болници са еднакви, е получил отговора, че не са, но те планират през 2019 година да ги уеднаквят.

По думите на д-р Константинов клиничните пътеки са сложно нещо като дейност. Минималната сума е 103 лева за три дни. Обвързването на плащането с преминали през болницата води до това болниците да искат да приемат пациенти, за да получават пари.

Според министъра идеята е ограничаване на нарастващите разходи при подобряване на организацията и стиковане на нещата между Здравната каса и Министерството на здравеопазването и това е в интерес на всички.

На въпрос на болниците дали знае колко болници ще бъдат закрити, д-р Стефан Константинов подчерта, че закриването на болници е един от моментите на реформата, но не е основната. Той добави, че до определен срок ще има наредба към болниците да определят изискванията си. Те трябва да направят това за 14 месеца.

Според м-р Константинов другият вариант ще бъде окрупняването на болници. Хората трябва да предпочетат какво искат „Да е близо до тях или да е качествена и да лекува добре". По думите му не е нужно на всеки 5 км да има болници, но те да не работят. Той посочи, че търсят как да оптимизират средствата и болниците.

На въпрос за желанието на д-р Константинов да забрани тютюнопушенето на обществени места той каза, че здравеопазването е и профилактика. Пушенето е една от причините за заболяванията. В Шотландия със 17 % са намалели болните с коронарни заболявания след подобна забрана. На пушачите трябва да се помогне да разберат, че това е в тяхна вреда.

Министърът даде за пример Турция, в която 20 милиона от населението са пушили, но след въвеждането на забраната и масираната кампания на медиите срещу тютюнопушенето са отбелязани големи успехи и вече 85 % от населението одобряват мерките срещу тютюнопушенето.

На въпрос на водещия на атаките, които ще получи след тези сравнения, д-р Константинов заяви, че трябва да се работи в тази насока. Той каза, че атаките ще дойдат от средите на бизнеса с цигари, където се печелят огроми пари, и от средите на самите пушачи, но това не трябва да възпрепятства намеренията.

На въпрос как ще коментира исканата му оставка от Синята коалиция, той посочи, че това е несериозно, защото няма никакви мотиви за това и че с това искане се целят други политически цели.