Повече от 1000 декара борова гора вече е обхванал пожарът край Ардино. Това съобщават от Изпълнителната агенция по горите.

В потушаването на огъня участват пожарникари, както и повече от 45 горски служители с 10 високопроходими автомобила. Четири от автомобилите са специализирани за гасене на горски пожари. Горските са от Регионалната дирекция по горите Кърджали, Държавно горско стопанство-Ардино.

От огъня са спасени къщи в близки населени места, уточняват от агенцията по горите. По-рано пожарът беше обхванал 100 декара

От военното министерство информират, че в погасяването на пожара са се включили и два хеликоптера Ми-17 от Военновъздушните сили.

Първият хеликоптер е излетял в 15.12 часа към ардинското село Светулка. Вторият хеликоптер се е включил в погасяването на огъня в 16.00 часа. Участието на летателна техника от авиобаза „Крумово” се наложи, тъй като пресеченият терен и вятърът усложняват работата и затрудняват използването на пожарна техника.

Ситуацията с пожара се следи и от премиера Бойко Борисов, съобщават от правителствената пресслужба. Той е разпоредил на шефа на пожарната главен комисар Николай Николов да се положат всички усилия пожарът да бъде овладян. Борисов е наредил ако има нужда, да се включи и допълнителна техника, както и да бъдат осигурени екипи.

Николов е информирал Борисов, че към момента за прекратяване разрастването на пожара работят 140 служители от МВР, горски служители на Регионална дирекция по горите – Кърджали и ДГС Ардино и доброволци. В борбата със стихията участват също 10 пожарни, две водоноски, един булдозер и четири трактора.

В една от махалите в региона пожарът е напълно локализиран и ограничен.

Данни за пострадали и застрашени хора към момента няма, уверяват от „Дондуков 1”.

По информация на БНР фронтът на пожара е над 2 км. Обстановката е сложна. Засега евакуация на живеещите не се налага. 

Смята се, че пожарът е избухнал заради човешка немарливост. Предполага се, че огънят е тръгнал при приготвяне на храна на открито от работници на хасковска дърводобивна фирма.

В същото време полицията е установила двама 16-годишни, които са съпричастни за възникването на пожара.