Софийската градска прокуратура е предявила обвинение срещу двама от спецполицаите, участвали в ареста на Пламен Куцаров, съобщи БНР.

Ирен Вълев и Божидар Проданов са обвинени за причиняване на смърт заради небрежно изпълнение на служебните си задължения.
Двамата са оставени в ареста за 72 часа.

Други двама от антимафиотите, участвали в ареста, бяха разпитани в столичното следствие.

Заместник главният прокурор на София Роман Василев потвърди пред news.bg за задържането на двамата антимафиоти. Той уточни, че другите двама от спецполицаите, които са били извикани в Следствието, са призовани там в качеството си на свидетели.

Василев допълни, че обвинението -  „небрежно изпълняване на служебните задължения" засяга работата на антимафиотите от задържането на Куцаров до неговата смърт, но не пожела да даде повече конкретика. Запитан дали е възможно срещу други полицаи, участвали в акцията, да бъде повдигнато подобно обвинение, той отговори: „Всичко е възможно".

Зам.-градският прокурор каза още, че прокуратурата ще поиска постоянен арест за задържаните.

Припомняме, вчера вътрешната проверка, свързана със смъртта на арестувания, доказа тежки нарушения в работата на осем антимафиоти.
Срещу служителите от Дирекция "Противодействие на организираната и тежката престъпност" са образувани осем дисциплинарни производства.
Също вчера министърът на вътрешните работи Михаил Миков призна, че има нарушения в процедурите за задържане и конвоиране по случая Пламен Куцаров.

Междувременно софийският апелативен съд освободи от ареста под парична гаранция от 10 000 лева Валентин Янев - Бореца. Името на Янев се свързва с Куцаров.

Бореца е обвинен за съучастие при взимането на откуп след изчезването на Кирил Божилов - Цигането през ноември миналата година. Според апелативните съдии мярката „задържане под стража" не е подходяща.