Двама души на по 30 години са привлечени за измами с манипулирани документи. Софийска районна прокуратура разкри за извършване на две измами, свързани с изтегляне на кредити на обща стойност от 120 хил. лв. Случаят, който се разследва от икономическа полиция заедно със Софийска районна прокуратура разкрива нова схема на действие, при която престъпниците са представили манипулирани документи за самоличност с високо качество на изработка.

Разследването е стартирало след получаване на информация за лицата, които са се явили в банков клон, за да кандидатстват за кредит. Специализирани екипи на икономическа полиция са предприели действия и са успели да задържат извършителите, които не са известни на МВР и нямат предишни криминални прояви. Към момента се провеждат активни проверки и са събрани множество доказателства по случая.

Хванаха мъж преди да изтегли 60 000 лв. кредит с фалшива самоличност в София

Хванаха мъж преди да изтегли 60 000 лв. кредит с фалшива самоличност в София

Измамникът вече е с повдигнато обвинение

Николай Николаев, говорител на прокуратурата каза, че обвиняемите са представили фалшиви идентификационни документи на банков служител. На документите са били използвани снимки на самите извършители, а идентификационните данни са принадлежали на други действителни лица с добри финансови възможности. Този подход, който са използвали измамниците, е създал впечатление за платежоспособност и така лесно да получат достъп до значителни кредитни суми.

Наблюдаващият прокурор по случая, Теодора Тодорова изрази загриженост относно начина, по който е извършено престъплението. Тя подчерта, че факта, че банковият служител не е проявил съмнения относно истинността на документите, е индикация за високото качество на манипулираните материали. Според прокуратурата, тази схема е особено притеснителна и показва високата степен на обществена опасност, която представлява.

Прокуратурата уверява, че лицата, на които е изтеглен кредитът, няма да бъдат задължени да го връщат. Въпреки това, разследването продължава и е възможно да се появят нови детайли, които да разширят обхвата на случая.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК, за което се предвижда наказание "лишаване от свобода" от 1 до 6 години.

Жена от Якоруда даде 13 000 лв. на мним кредитен консултант

Жена от Якоруда даде 13 000 лв. на мним кредитен консултант

Тя била заблудена, че е одобрена за отпускане на кредит