Двама кандидатстват за председател на Върховния административен съд.

В последния ден за номиниране бе внесена и втора кандидатура - на върховния съдия Соня Янкулова. Янкулова е издигната от членовете на ВСС Юлия Ковачева, Галина Карагьозова и Соня Найденова, съобщи БНР.

Така на 11-и септември за седемгодишния мандат начело на Върховния административен съд ще се състезават тя и колегата ѝ Георги Чолаков.

Днес стана ясно и че изборът на членове на ВСС от съдийската квота се обжалва от Методи Лалов, бившият шеф на СРС, който се вдигна на бунт срещу висшия съвет и подаде оставката си заради абсурдните условия, в които съдът е принуден да работи. Методи Лалов също се кандидатира за съдийската квота, но при избора събра малък брой гласове.

Методи Лалов обжалва избора заради съмнения около надеждността на електронното дистанционно гласуване. Той поискал от съдебния състав да бъде проверен резултатът с мотив да се изчистят въпросите около евентуална възможност за избор, постигнат чрез манипулирана система.

След жалбата на Методи Лалов трябва да бъде сформиран смесен съдебен състав от трима съдии от Върховния касационен съд и двама от Върховния административен съд, избрани на случаен принцип. Именно те ще решат има ли основание жалбата и как на практика може да се провери електронното гласуване, от което се възползваха две трети от съдиите.

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев се противопостави на обжалването, тъй като според него няма основания да се оспорва съдийският избор. Според колегата му Лозан Панов обаче това е начин да се провери как точно работи процедурата по обжалване на тези избори.