Председателят на Софийския районен съд Методи Лалов кани на среща членовете на Съдийската колегия, главния съдебен инспектор Теодора Точкова и председателя на Софийския градски съд Калоян Топалов, за да обсъдят заедно проблемите за независимостта и свръхнатовареността на СРС.

В поканата изрично се посочва, че срещата ще бъде открита за медиите, но в залата, заради ограничения капацитет, няма да има възможност да присъстват представители на организациите и граждани, които подкрепят исканията на районните съдии, се посочва в поканата.

Мястото на срещата е в сградата на съда на ул. "Драган Цанков" в петък.

"Срещата се налага за осъществяване на пряк и непосредствен диалог между членовете на СК на ВСС и съдиите и служителите от най-големите и натоварени съдилища в страната, който диалог несъмнено ще даде нужната информация на ВСС за правилното идентифициране и преодоляване на натрупаните с десетилетия проблеми", пише Методи Лалов в поканата.

Приеха оставката на шефа на СРС Методи Лалов в съдийската колегия на ВСС
Обновена

Приеха оставката на шефа на СРС Методи Лалов в съдийската колегия на ВСС

Шефът на ВКС Лозан Панов бил против, от ВСС анализират дейността на СРС

Лалов определя като "недопустими внушения" и отхвърля тезите, че протестът е инспириран от политически мотиви или под натиск на административното ръководство на съда, каквито тези изказаха членове на ВСС.

"Изключително обидно е за независими магистрати, членовете на ВСС да изместват фокуса на проблемите на съда и манипулативно да придават политически или друг оттенък на справедливото недоволство на магистратите и съдебната администрация", сочи Лалов.

Димитър Узунов призна, че съветвал Методи Лалов да не води съдиите на протест

Димитър Узунов призна, че съветвал Методи Лалов да не води съдиите на протест

Изпратил му съобщение по "Вайбър"

Впечатление му е направило и незадълбочения подход на членове на ВСС при вчерашното обсъждане на мерки за подобряване на състоянието на СРС от Съдийската колегия. Това обсъждане, по думите му, разкрива отношението на кадровиците по тази тема, както и различията в изказванията на едни и същи членове вчера и на срещата със съдии и служители в петък.

Припомняме, вчера Съдийската колегия към ВСС прие шест мерки за решаване на проблемите в СРС, след като миналата седмица се състоя безпрецедентен протест на съдии и служители на районния съд по време на заседание на ВСС.

Колегията обаче прие и бързо оставката на Методи Лалов. Цялото ръководство на съда също подаде оставка.