Двама младежи са арестувани за жестоко убийство на куче в панагюрското село Оборище, съобщиха от МВР-Пазарджик, цитирани от Дарик. За 24 часа в ареста са прибрани 17-годишният Нейко и 19-годишният Илиян.

Двамата са от същото село. Те нямат предишни криминални прояви. Прокуратурата в Панагюрище ще прецени дали да поиска удължаване на мярката им на 72 часа.

Разследването, в което се включи и Районната прокуратура в Панагюрище, започна по сигнал на граждани, видели обесеното животно, висящо на дърво край селото. При огледа е установено, че има следи от удари по главата и тялото на животното с твърд предмет. Предполага се, че момчетата са удряли животното с камъни, а после са го обесили.

Кучето е собственост на 54-годишна жена от Оборище, с неустановена порода. Предполага се, че е убито между 20 и 26 септември. Според Наказателния кодекс жестокостта към гръбначни животни и умъртвяването им са престъпления, за които се носи отговорност.

По непотвърдена засега информация, стопанката също е разследвана от полицията за съучастие. Има данни, че сама е дала кучето си на двамата младежи и е поръчала да го убият. Ако това се докаже, тя също ще бъде подведена под отговорност.