Две организирани престъпни групи за производство и търговия с наркотици са били разбити днес при акция на ГДБОП и Спецпрокуратурата, след като са били следени половин година, съобщиха на брифинг в петък от специализираното обвинение. Прокуратурата специално похвалиха ГДБОП за добрата и успешна работа.

Първата група е действала основно на територията на Сливен и София, като се е занимавала с производство и разпространение на амфетамини и метаамфетамини. Задържани са 4 човека, които имат криминални досиета за незаконни оръжия, кражби, незаконна търговия с културни ценности, престъпления с банкови карти, съобщи говорителят на Спецпрокуратурата прок. Христо Кръстев.

За целите на наркопроизводството си те са се снабдявали с прекурсори от собственик на аптека - лекарства ефедрин и псевдоефедрин, които са в основата на изготвянето на метаамфетамин. При обиските са намерени половин килограм метаамфетамин, предмети, наподобяващи културни ценности и предполагаеми истински оръжия, но към момента се извършват експертизи.

Втората група е действала на територията на Враца и София, като в нея има и международното участие - двама от четиримата й членове са граждани на Северна Македония. Между нея и сливенската група е имало взаимодействие, като двете ОПГ-та са търгували помежду си. При задържането на втората група са намерени 3 килограма метаамфетамин и суми пари.

И 8-те задържани са в ареста за 72 часа, като спецпрокуратурата ща настоява за постоянното им задържане под стража. Част от задържаните имат както криминални регистрации и богато досие, така и са осъждани.

Ръководителят на специализираното обвинение Валентина Маджарова, попитана от журналисти, коментира и позицията на прокуратурата от четвъртък, в която бившият служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев бе обвинен в лъжа заради твърденията си, че бащата на главния прокурор Иван Гешев имал акции в млекопреработваща компания. "Не искам да съм арбитър в такъв спор, тъй като той е неуместен. Истината я има в материалите по преписката, в официални документи, публично в Търговския регистър. Така че всеки може да види и да си направи сам извод."