С две обвинения се сдоби директорът на Областната дирекция по безопасност на храните - София Антон Генов. Обвинителният акт е внесен в съда от Софийска градска прокуратура (СГП) на 11 декември 2017 г.

Едното обвинение е в престъпление по служба, извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение, при условията на продължавано престъпление. Другото - принуда.

Шефът на БАБХ-София "съдийствал" на пазара за отработена мазнина
Обновена

Шефът на БАБХ-София "съдийствал" на пазара за отработена мазнина

Антон Генов е привлечен като обвиняем за престъпление по служба и принуда

Според документите, на 05 октомври 2016 г. Генов е разпоредил проверка на складово помещение на дружеството "И." ЕООД - град Нови Искър. Там се съхранявала отработена мазнина, изкупувана от заведения за обществено хранене. Продуктът служи като основна суровина за производство на биогориво.

Той разпоредил това имущество да бъде иззето. Подобна проверка и действия по изземване не са от компетентността на ОДБХ - София, тъй като не се касае за храни, а за отпадък. Извършването на такава проверка е от компетентността на РИОСВ - София. С тези си действия обвиняемият Г. е превишил властта си.

В хода на разследването е установено също, че целта на А. Г. е да се набавят облаги за дружеството "У." ЕООД, където е работел неговият син. Дружеството се занимава със същата дейност както "И." ЕООД - изкупуване на отработена мазнина и реализирането й като суровина за производство на биогориво.

Изпратените от обвиняемият служители от ОДБХ - София, извършили проверка и иззели 8180 литра отработена мазнина и 167 броя неупотребявани бидони, собственост на "И." ЕООД. Те ангажирали автомобили на дружеството "У." ЕООД, които превозили вещите в неизвестна посока.

Събрани са доказателства, че обвиняемият е извършил още едно деяние на престъпление по служба.

Също на 05 ноември 2016 г. A.Г. разпоредил да бъде извършена проверка на складово помещение на конкурент на "У."ЕООД - дружеството "Б. Е. О." ЕООД - гр. София, Ботунец. Там също е съхранявана отработена мазнина. Генов разпоредил тя да бъде иззета, нещо което не е от компетенциите на управляваната от него служба.

Проверка на място била извършена, но до изземване на вещите не се стигнало, тъй като след сигнал "Б. Е. О." ЕООД до БАБХ, действията на ОДБХ - София били преустановени.

На А.Г. е повдигнато обвинение и за това, че през месец октомври 2016 г. е направил опит да принуди управител на търговско дружество с чуждестранен собственик да не извършва търговска дейност на територията на София, като злоупотребил с властта си.

Основният предмет на дейност на това търговско дружество е изкупуване и реализиране на отработена мазнина и представлява конкурент на дружеството "У." ЕООД.

Към момента директорът на областната дирекция Антон Генов е с гаранция от 5000 лева мярка. Очаква се насрочване на делото от съда.