Двойно е намалял бежанският поток на българо-турската граница от началото на годината досега, в сравнение с миналата година. Това обяви директорът на „Гранична полиция”-Елхово Радослав Сотиров, цитиран от БНР, по време на дискусия за ролята на доброволческите отряди по границата в Малко Търново.

В първите четири месеца на миналата година задържаните имигранти са били 2548. За същия период на тази година броят им е 1274. Сотиров посочи още, че от началото на годината досега на каналджии са повдигнати 50 обвинения.

Дискусията за ролята на доброволческите отряди по границата се провежда по инициатива на „Гранична полиция”. Поводът е проблемът с гражданските арести на мигранти през последния месец.

Дискусията започна със скандал, като представители на организацията за защита на българските граждани обвиниха ръководството на МВР в полицейска репресия срещу тях.

Двете коли, с които те пристигнали в Малко Търново, са били проверени щателно от служителите на реда. Именно заради това от сдружението определиха действията на служителите на реда като репресия.

От своя страна главният комисар Георги Костов ги посъветва ако са жертва на необективна проверка и несправедлива полицейска дейност, да подадат сигнал.

Все пак между младежите и представителите на вътрешното министерство бе постигнато споразумение за съвместни действия с гранични полицаи по обход на граничните зони.

От Областната управа в Бургас увериха, че строителството на ограда по българо-турската граница продължава с бързи темпове. До три месеца трябвало да бъдат завършени още 50 км от съоръжението.

Заместник-областният управител Владимир Крумов поясни, че в момента се проектира изграждането на ограда по поречието на река Резовска.