По празниците броят на домовите кражби е двойно по-голям. За това предупреди началникът на сектор "Криминална полиция" в СДВР комисар Ангел Бадънков пред бТВ.

По думи на Бадънков с приближаването на празничните дни настъпват съществени промени в динамиката на битовата престъпност в София.

Той отбеляза, че в този период на годината кражбите на автомобили намаляват осезаемо, но се бележи значителен ръст на кражбите по домовете.

"Ако през септември се извършват по 3 на ден, през декември са 6", отчете той и обясни, че това се дължи на отсъствието на собствениците.

Бадънков допълни, че бандитите винаги действат по информация и никога не престояват в жилището повече от 5 минути, което означава, че в повечето случаи те дори знаят къде се намират ценностите.

Началникът на сектор "Криминална полиция" изтъкна, че полицията има близо 35% разкриваемост при домовите кражби.

"За някои са малко, за някои са много, за мен са много", заяви той и обясни, че често извършителите на голям брой посегателства влизат в затвора само за едно от тях.

Според него по-същественият проблем е, че там те не се поправят.

"Тези хора имат престъпно съзнание, те никога няма да се превъзпитат - той никога няма да работи за 1000 лв. на месец, ще изкарва по 1000 лв., но от престъпна дейност", уверен е Бадънков.