Общинските съветници Ангел Джамбазки и Данчо Хаджиев внесоха в Софийска градска прокуратура сигнал срещу действията на говорителя на мюфтийството Хюсеин Хафъзов.

Според тях с действията си Хафъзов нарушава Конституцията, в която ясно е записано, че свободата на вероизповеданията не може да бъде насочена срещу националната сигурност и обществения ред и никой не може да създава каквито и да било тайни или военни организации, в това число на религиозна или расова основа.

Джамбазки и Хаджиев подчертават, че от инцидента пред „Баня Башъ" до този момент ставаме свидетели на една открита религиозна и етническа кампания, която се води и чиито тези се артикулират от говорителя на Главното мюфтийство - Хюсеин Хафъзов.

По думите им Хафъзов разпалва с изказванията си религиозна и етническа омраза, открито говори за възможна гражданска война в резултат от напрежение между мюсюлманите и останалата част от българското общество.

"Със своите непремерени и агресивни изказвания Хюсеин Хафъзов създава една паранойна атмосфера и внушава, че в България има някаква мнима религиозна омраза между християни и мюсюлмани и предстои тя да се трансформира в насилие," посочват двамата съветници.

По думите им, "използвайки подобни внушения и манипулации въз основа на няколко инцидента, Хюсеин Хафъзов се опитва да „прави политика" - дайте ни втора джамия в София и няма да има проблеми, дайте ни културен център в София и няма да има проблеми."

"Това вече не е религия, а заявяване на политическа позиция и опит официален представител на една религия да използва определени инциденти с участници от различни религии за политически цели," категорични са съветниците.

Те цитират и изказване на Хафъзов, че мюсюлманите ще организират собствени отряди за самозащита. Съгласно Конституцията на страната обаче свободата на вероизповеданията не може да бъде насочена срещу националната сигурност и обществения ред.