Вътрешният министър Цветлин Йовчев коментира случващото се около „Килърите 3".

Йовчев поясни, че става въпрос за група, която е извършила голям брой убийства. Един участник е дал показания срещу другите и това е, което е позволило да се пристъпи към реализацията, която се случи през последните дни, изтъкна той по сутрешния блок по ТВ7.

По думите му тепърва ще се изяснява кой как е участвал, подчертавайки, че всичко, което се върши, е изцяло в рамките на закона и ще остане така. Вътрешният министър подчерта още, че за кратък период от време са разбити две много сериозни групи „за мокри поръчки".

Той отказа да даде повече подробности по случая.

Днес Апелативният специализиран съд гледа мерките за неотклонение срещу „пернишките килъри".

Припомняме, миналата седмица съдът остави в ареста само половината от арестуваните членове на престъпната група, сред които сочените за тартори - Васил Василев, известен като Бай Васо, който е баща на убития преди години пернишки наркобос Райко Кръвта, и Милчо Петров-Чироза. Издирват се още двама техни съучастници.

Вчера стана ясно от думите на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, че „Килърите 3" най-вероятно стоят зад убийството на боса на ВИС 2 Георги Илиев. По думите му новите килъри са заподозрени за убийството на Георги Илиев.

Групата е действала в периода от 2005 до 2010 година. Тя се е занимавала с поръчкови убийства, черно тото, наркоразпространение и лихварство. Близо преди седмица бяха задържани осем души - седем перничани и един от Кюстендил, сред тях - и настоящият лидер на групата.

Йовчев засегна и други теми.

Ръстът на наркотиците, които преминават през страната ни, е едно от нещата, които са особено обезпокоителни, коментира той данните на Евростат за нарастване на наркотрафика през България в периода 2004-2010 г.

Йовчев подчерта, че откакто заема поста не е постъпило нито едно искане за използване на СРС по сериозна разработка, свързана с трафика на наркотици. „Не мога да приема тезата, че имаме разбити сериозни наркогрупи. Не може махленска банда да договаря доставки в Южна Америка", заяви вицепремиерът.

Той посочи, че вече се работи активно в тази посока. Проведени са разговори с ръководството на ДАНС - институцията, която отговаря за борбата с трафика на дрога, и са създадени съвместни екипи с представители на прокуратурата. „Скоро очаквам реализации", каза Цветлин Йовчев.

Той отново изрази убеждението си, че МВР не може и не трябва да развива търговска дейност. „Прекратяването на дейността на СОД е една от безспорните реформи, които трябваше да се извършат отдавна. Съпротивата, която срещаме, показва, че засягаме големи интереси", заяви вътрешният министър.

По думите му има сигнали, че автомобили и техника на МВР са реагирали на сигнали от частни охранителни фирми и на практика са действали като техни подизпълнители.

По повод друга търговска дейност на МВР - производството на регистрационни табели за автомобили от „БМВ", министърът изрази недоумението си как в продължение на години ведомството обявява обществена поръчка, която винаги се печели от неговото дружество „БМВ", а то, от своя страна, е основен дарител на МВР. По думите му, това не може да бъде прозрачна процедура, а по-скоро - генерираща корупция.

Не мога да приема, че парите на хората няма да се използват за гарантиране на тяхната сигурност и за борба с престъпността, а за издръжка на губещи търговски дейности. Задачата на МВР не е да развива търговска дейност, от която да се самоиздържа. Ресурсът ни ще стигне и без дарения", заяви министърът на вътрешните работи.

Той посочи, че в бюджета на МВР има много резерви, а причина за недостига досега е бил в неефективното използване на средствата.