Ръководството на СДВР беше изслушано по повод отвеждането на трима младежи в столичното Първо РУ на 25 февруари. На срещата с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков бяха обсъдени ходът на дисциплинарната проверка за действията на полицейските служители, както и конкретни стъпки за изпълнението на препоръките в писмо от омбудсмана на Република България.

По разпореждане на министъра на вътрешните работи ректорът на Академията на МВР създава организация за извънреден курс за допълнително обучение на служители с полицейски правомощия. Неговата цел ще бъде да се усъвършенства прилагането на полицейските правомощия при работа с малолетни и непълнолетни.

Сред темите, включени в обучението, са "Наказателноправни аспекти", "Наказателнопроцесуални аспекти", "Използване на полицейски правомощия - акцент при работа с малолетни и непълнолетни лица" , "Защита на основни човешки права в полицейската дейност при работа с малолетни и непълнолетни лица", "Предоставяне на полицейска закрила на деца" и др.

Курсовете ще започнат на 5 март и ще приключат когато всички служители от оперативните дежурни части, разследващите полицаи, служителите от Детска педагогическа стая, както и други служители с полицейски правомощия преминат през обучението. След приключването на обучението служителите ще решават тест за проверка на усвоените знания.

Дирекция "Инспекторат" ще започне тематична проверка в СДВР и ОДМВР в цялата страна. Ще се проверяват създадената организация и изпълнението на изискванията на Инструкцията за реда за осъществяване на задържане.

Предприетите мерки от страна на ръководството на МВР се отнасят за грешките от страна на служители на полицията и неспазване на инструкцията за задържане на непълнолетни и малолетни лица, а не за работата на служителите по опазване на обществения ред. Ръководството на МВР ще продължава да бъде безкомпромисно към нарушаването на основни човешки права и нормативни актове и ще отстоява интересите на всички служители, които изпълняват задълженията си спазвайки Конституцията и законите на страната.

СДВР прави вътрешна проверка за задържаните младежи на МОЧА

СДВР прави вътрешна проверка за задържаните младежи на МОЧА

Само един родител от задържаните деца дошъл в СДВР