От ЕК питат членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) дали искат международен мониторинг, подобно на прокуратурата. Правосъдният министър Цецка Цачева уверява, че Инспекторатът и нормативната уредба контролират добре ВСС.

На проведената среща между Висшия съдебен съвет и представители на ЕК ръководителят на мисията на ЕК Слийт предложи ВСС да обсъди въпросите за създаване на институции за наднационален мониторинг, подобен на осъществявания по Механизма за сътрудничество и оценка.

От ВСС отговориха, че имат методика за оценка на тяхната дейност и тази на инспекторите в ИВСС, която предстои да бъде направена от осмия Висш съдебен съвет. Те казаха за документите, от които ще се черпи информация при извършване на анализа.

Улиам Слийт препоръча новият състав на Висшия съдебен съвет да набележи в началото на мандата си целите, които ще определят неговата дейност.

Поставен бе и въпрос, дали ВСС, ВАС, ВКС, ИВСС биха поискали от ЕК техническа помощ за оценка на дейността им, подобно на прокуратурата на Република България.

В отговор правосъдният министър Цецка Цачева се ангажира да постави пред председателите на върховните съдилища и главния инспектор на ИВСС целите. Осмият състав на ВСС ще бъде избран с много по-голяма представителност, заявиха членове на Съвета пред мисията на Еврокомисията.

Постигнатият напредък по изпълнение на две препоръки по Механизма за сътрудничество и оценка от Доклада на Европейската комисия от месец януари 2017 г. бе темата на проведената среща на министъра на правосъдието Цецка Цачева и членове на ВСС с представители на експертната мисия на Европейската комисия.

Единият акцент на срещата бе изборът на членове на осмия състав на Висшия съдебен съвет , другата - назначенията на висши съдебни длъжности.

По предложение на директора на дирекция от Генералния секретариат Уилиам Слийт от ВСС представиха отделните етапи в процедурата за провеждане на избори за членове на новия състав на ВСС от съдиите, прокурорите и следователите.

Коментирани бяха новите правила, по които се провежда изборът, системата за електронно дистанционно гласуване и гаранциите за нейната сигурност.

Припомняме, и в деня на избор на съдии имаше сигнали, че електронната система за гласуване за членове на ВСС не е достатъчно сигурна и от "Правосъдие за всеки" призоваваха съдиите да гласуват по стария метод с хартиени бюлетини.

Спускат ли се кандидатурите за ВСС, питат от Правосъдие за всеки

Спускат ли се кандидатурите за ВСС, питат от Правосъдие за всеки

От инициативата искат съдиите да гласуват с хартиени бюлетини

Пред европейските гости от ВСС разказаха за организирането и провеждането на Общите събрания на магистратите, за проведените от кандидатите изборни кампании и тяхното изслушване пред съответното Общо събрание. От Съвета отчетоха получените резултати в приключените вече процедури за следователите и прокурорите.

От ВСС акцентиха, че всеки магистрат има възможност да участва пряко във вота и на обстоятелството, че в срока за обжалване няма оспорване. Към момента са приключили Общите събрания на следователите и на прокурорите.

Членовете на ВСС заявиха, че осмият състав на Съвета ще има много по-голяма представителност от предходните, следователно и много по-широка власт.

Избраните от магистратската квота членове на ВСС са подкрепени от по-голямо мнозинство, спрямо предходните състави на Съвета, отчитат от ВСС. Те се позовават на статистиката, че в приключените процедури са участвали 76% от следователите и 79% от прокурорите. Излъчените от Народното събрание членове на ВСС ще бъдат избирани с мнозинство от две трети от народните представители.

На системата за електронно дистанционно гласуване са се доверили 365 следователи, което е 82,21% от имащите право на глас 444 следователи, както и 1377 прокурори, които представляват 91,62% от всички 1503 прокурори в страната.

От включените в избирателния списък на съдиите 2236 магистрати, електронно гласуване са заявили 1677 съдии или 75%.

Относно назначенията на висшите съдебни длъжности бяха коментирани правилата и етапите, по които протича стартиралата процедура за председател на Върховния административен съд.

В разговора участва представляващият ВСС Димитър Узунов, който е и член на Съдийската колегия; Юлия Ковачева - член на Съдийската колегия и заместник-председател на Комисията по атестиране и конкурси; Соня Найденова - член на Съдийската колегия на ВСС;
Ясен Тодоров - член на Прокурорската колегия и председател на Комисия професионална етика към Прокурорската колегия и Румен Георгиев - член на Прокурорската колегия и председател на Комисия "Професионална квалификация и информационни технологии" към Пленума на ВСС.

В екипа на Европейската комисия са Уилиам Слийт - и.д. директор на дирекция, Генерален секретариат; Жулиен Мусние - заместник-началник на отдел, Генерален секретариат; Туе Фосдал - Генерален секретариат; Юри Бюрер-Тавание - Генерален секретариат и Инго Войщенфелд - Генерална дирекция "Правосъдие".