От инициатива "Правосъдие за всеки" призовават съдиите да гласуват с хартиена бюлетина за предстоящия избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), въпреки известното неудобство на този метод.

В открито писмо те заявяват, че е време в новия състав #ДаВлязатДостойните, а не тези, които биват спускани на парашутен принцип с ръководни препоръки и "окръжни" писма.

Те изпращат апел по повод публикувана информация, че ръководството на Върховния административен съд /ВАС/ е спуснало кандидатурата на свой фаворит за член на Висшия съдебен съвет /ВСС/ чрез "окръжно писмо" до редовите съдии.

Припомняме, подобни "окръжни писма" и странни методи за съгласуване на кандидатури в някои съдилища бяха повод председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов да поиска проверка на предишни случаи. С 11 гласа "за" срещу 7 "против" ВСС осъдиха Панов, за искана от него информация дали по апелативни райони се правят предварителни уговорки за издигането на "единни" кандидатури в новия съвет.

Ако не поема отговорността за него, а същото се е случило, то да поиска незабавно оставката на главния си секретар, поради опорочаване изборната процедура и уронване престижа на съдебната власт. Ако това не се случи, то от Инициатива "Правосъдие за всеки" ще информираме Европейската комисия за съмненията си за тежко опорочаване на изборната процедура за избор на нов състав на ВСС, която се следи от европейските ни партньори във връзка и с мониторинга по глава "Правосъдие и вътрешен ред".

"С въпросния мейл се приканвали всички административни съдии в страната да подкрепят г-н Светлозар Рачев от Габровския административен съд, издигнат от председателя на ВАС Георги Колев", пише в апела.

С "окръжно" писмо до всички ръководители на административни съдилища и с думите "Приложено Ви изпращам предложение за изборен член на ВСС, което следва да се докладва на ръководителите на административните съдилища" се налага кандидатурата на съдия от Габровския административен съд.

На заседанието на съдийската колегия на ВСС на 06 юни 2017 г. съдия Калин Калпакчиев повдигна този въпрос, но разглеждането му не беше прието поради паритет на гласовете в колегията.

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев заяви, че той не е изпращал подобно писмо.

От инициативата "Правосъдие за всеки" пишат, че ако такова писмо действително е било разпространено чрез главния секретар на ВАС Александър Николов, то за пореден път се демонстрира абсолютно незачитане на съдийското самоуправление и се погазва директно независимостта на съдебната система, при това с участието на председателя на ВАС.

ВСС прие одитния доклад за парите в съдебната власт за 2016 г.

ВСС прие одитния доклад за парите в съдебната власт за 2016 г.

Бюджетът в съдебната система се разходвал законосъобразно

Подобни действия са груба проява на диктат на административния ръководител на системата от съдилища, целяща запазване на статуквото в управлението на ВСС и ВАС, коментират от инициативата.

Точно това отношение към предстоящите избори за нов състав на ВСС е ярък пример за първопричините за изключително ниската ефективност на съдебната система в борбата с престъпността и корупцията в страната.

По мнението на неправителствената организация с подобни действия мнозинството във ВСС блокира възможността за промяна на съдебната система. Посоката за промяна е осигуряване на върховенство на правото, прозрачна и ефективна съдебна система и изпълнение на препоръките на Европейската комисия към съдебната система в България.

Разделянето на ВСС е допустим компромис, определи съдия Калин Калпакчиев

Разделянето на ВСС е допустим компромис, определи съдия Калин Калпакчиев

Да се изземат част от правомощията на главния прокурор, призова магистратът

От инициативата "Правосъдие за всеки" настояват правосъдният министър Цецка Цачева да предложи разглеждане на точката, предложена от съдия Калин Калпакчиев, на редовното заседание на Пленума на ВСС.

Да бъде обсъдено налице ли е опасност от манипулация на изборите за съдийската колегия с административното налагане на кандидатура от страна на ръководството на ВАС и допустимо ли е това действие.

От неправителствената организация настояват председателят на ВАС Георги Колев да отговори пред целия състав на ВСС на въпроса запознат ли е с текста на писмото, изпратено ли е то наистина от главния секретар на ВАС до ръководителите на административните съдилища и ако да, одобрява ли той това действие.

Да оставим съдиите и прокурорите сами да изберат членовете на ВСС, призовава Захариева

Да оставим съдиите и прокурорите сами да изберат членовете на ВСС, призовава Захариева

Искали предварително да дискредитират избора на членове на ВСС

По повод сериозните съмнения за сигурността на електронната система за гласуване, от НПО-то призовават съдиите да гласуват с хартиени бюлетини. Електронната система не гарантира със съответните нива на защита липсата на вмешателство при обработката на резултатите и тайната на вота на съдиите, пишат от "Правосъдие за всеки".