Решението от днес на Конституционния съд ще има тежки последици, тъй като решението на практика отменя основни промени, свързани със съдебната реформа.

Около това мнение се обединиха бившият депутат и преподавател по Конституционно право Екатерина Михайлова и адвокат Михаил Екимджиев. Двамата също така смятат, че решението е било предопределено от сблъсъка с решение №3 от 2003 г. Според решението от 2003 г. всяка промяна в основния закон, която води до промяна във формата на държавно устройство и на държавно управление, може да се прави единствено от Велико Народно събрание.

Екатерина Михайлова заяви, че съжалява за това решение, като посочи, че е можело да не се стигне до него, включително и като вносителите на промените се вслушат повече в съветите на специалистите, с които са се консултирали, както и като поискат предварително тълкувателно решение.

Според адвоката Михаил Екимджиев съдебната реформа е била мъртвородена, защото предвиждала укрепване на независимостта и силата на съдебната система, което е универсален лек срещу корупцията. "С това решение беше завършен цикълът на реставрация на прокорупционното мнозинство", смята Екимджиев, макар и да показа, че е изненадан или учуден от решението. Той дори припомни, че два пъти Христо Иванов, един от основните двигатели за промяна на Конституцията, настъпва една и съща мотика с Бойко Борисов. Екимджиев припомни оставката на Иванов като министър на правосъдието в правителството на ГЕРБ, след като неговата реформа бе първо подкрепена от МС, но мнозинството на ГЕРБ в парламента го торпилира.

Изводът, който прави Михаил Екимджиев, е че сделките водят до лоши решения.

"Прокорупционните мнозинства на ГЕРБ и ДПС, които формално участваха в приеменато на тези промени, нямат интерес от приемането на този проект. Беше ясно, че тяхното участие е имитационно и след това те ще използват неформалния си, сенчестия ресурс, за да торпилират този конституционен проект, вкл. през аватарите си в Конституционния съд", каза Екимджиев.

По думите му българската конституция все повече прилича на мавзолей: "Миришеща на нафталин, в нея се разхождат призраци от миналото - Филчев, Пеевски, Борисов, но не се оглежда бъдещето на децата ни". Конституционния съд пък определи като ретрограден орган, който прави това, което кукловодите поискат.

Михаил Екимджиев атакува и гласуването в КС, в което е участвала и Десислава Атанасова - нещо, което според юридическата логика би трябвало да направи автоматично решението навалидно и нищожно. По законен път никой обаче няма правомощията да атакува решения на Конституционния съд. Така обаче сега може да се каже, че решението представлява злоупотреба с правомощия.