На 10 месеца и 23 дни условно с три години изпитателен срок бе осъден ексдепутатът от ДПС Щерьо Щерев, след като сключи споразумение с прокуратурата и на практика се призна за виновен. Той бе обвинен, че е превел 7 млн. лева чрез фалшиви документи по сметки в чужбина.

Условната присъда бе дадена от магистратите от Софийския градски съд (СГС) след като съдия Андрей Ангелов одобри споразумението и отбеляза като смекчаващо отговорността обстоятелство голямата продължителност на производството.

Разследват двама депутати от ДПС за участие в престъпна група

Разследват двама депутати от ДПС за участие в престъпна група

Народните представители Щерьо Щерев и Петър Ангелов

След като в залата се призна за виновен, малко след това -  в коридора пред представители на медиите Щерев се обяви за невинен.

"Аз съм невинен", заяви пред медиите Щерев, въпреки, че в залата се призна за виновен. Самият той обясни, че е признал вината си "само за да приключи тази сага". Бившият депутат на ДПС изтъкна, че през тези повече от 10 години, през които въпросната "сага" се е проточила всичко му се отразило зле, останал е без работа.

"Когато си на добър пост имаш приятели, когато не си - всички те напускат и се чудиш как да се препитаваш", коментира Щерев.

Бившият депутат от ДПС се оплака и че е преживял няколко операции и подчерта, че животът продължава. Щерьо Щерев в момента заема пост на директор на международна фирма и обясни, че компанията ще изгражда оранжерия. Ако не се било случило делото до сега оранжерията щяла да бъде изградена и да бъдат осигурени много работни места.

В деня, в който делото трябваше да тръгне в Софийския градски съд (СГС) Щерев първоначално поиска то да се гледа по общия ред. Това обаче щеше да проточи процеса с години, тъй като материалите са доста обемни.

Първоначално Щерев не желаеше дори съкратена процедура. След консултация с адвоката си обаче, ексдепутатът от ДПС се съгласи на споразумение, което означава, че се признава за виновен.

Щерев и адвокатите му решиха да сключат споразумение с прокуратурата. Съдът даде кратка почивка, в която да бъде технически изготвено споразумението.

Соченият за негов съучастник Веселин Пириндев обаче не се реши на тази крачка и пожела делото да се гледа по общия ред. Тъй като по делото има и втори подсъдим - Веселин Пириндев, който пожела делото да се гледа по общия ред, съдебният състав си направи отвод за втория обвиняем. Процесът срещу Пириндев ще се гледа от друг състав на СГС.