Двама депутати от ДПС се разследват за участие в организирана престъпна група, съобщиха от прокуратурата, цитирани от в. "Сега".

Това са народните представители Щерьо Щерев (на снимката горе) и Петър Ангелов (на снимката долу).

Първият е обвиняем за участие в организирана престъпна група и превеждане на суми извън страната чрез използване на фалшиви документи.

Делото му обаче не се води от спецпрокуратурата, която работи по дела срещу организирани групи, а от Софийската градска прокуратура. След като разследването приключи, материалите най-вероятно ще бъдат внесени в спецсъда.

Имунитетът на Щерев бе поискан от главния прокурор Сотир Цацаров в края на юни. Тогава самият депутат обясни, че е изненадан и че сам ще се откаже от защитата си.

Избягване на данъчни задължения за над 4 млн. лв. и участие в организирана престъпна група пък е обвинението срещу Петър Ангелов. Това дело се води от спецпрокуратурата. Според разследващите той е участвал в престъпна група с ръководител Красимир Велинов, който е счетоводител.

Плащането на задължения е избягвано чрез схема от фиктивни сделки. Разследващите смятат, че именно Велинов е представял фактурите пред данъчните.

Интересното в този случай е, че обвинението на Ангелов е повдигнато на 28 март 2013 г. Въпреки това обаче той попада в листите на ДПС и е избран за народен представител 2 месеца по-късно.