Обвиненият в изнасилване на ученичка бивш кмет на Стрелча Иван Евстатиев се е опитал да въздейства на семейството на момичето. Това се е случило в деня, в който е бил задържан.

Това твърди Атанас Димитров, адвокат на семейството на пострадалата и юрист на Община Стрелча, цитиран от "Нова телевизия".

„От днес детето е на училище, но семейството е стресирано. Хората ходят на психолог, провеждат лечение, както на детето, така и на самите тях. Тя разказва, че той я е извикал, затова да ѝ обясни как да кандидатства „Право”. Тя се е подлъгала, имала му е доверие”, обясни адвокатът.  

Той е категоричен, че не е имало доброволен сексуален акт между 16-годишното момиче и бившия кмет на Стрелча, както твърди Евстатиев.

Едно дете на 16 години би ли искало да загуби девствеността си с дядо си?. Този факт е абсурден”, заявява адвокат Димитров. 

Майката на момичето е работила като технически сътрудник на Евстатиев, но не са били много близки приятели

 „Те са чувствали доверие към този човек. Още повече, че детето на няколко пъти е посещавало щаба на Иван Евстатиев по време на предизборната му кампания”, обясни още адвокатът. 

Според него съдът не трябва да променя мярката а Евстатиев, защото той ще въздейства на семейството на момичето.

Припомняме, че съдия Диана Стателова отложи делото за мярката на Иван Евстатиев за 12 февруари в Районен съд Панагюрище. Искането на защитата е за домашен арест или парична гаранция.

Делото се отложи, за да бъдат направени две нови съдебномедицински експертизи за състоянието на Иван Евстатиев. Според адвокатката му Ташкена Колчева прекараният инсулт е отключил диабет, бъбречна недостатъчност и други тежки болести.

Според стрелчани обаче, това е лъжа с цел екскметът да може да избегне правосъдието. Те организират всеки ден протести в града, както и пред съда преди заседанията, с искане за справедливо наказание. Заплашват и с линч, ако Евстатиев се върне в Стрелча. Разследват се и твърдения за големи финансови злоупотреби по времето на мандата му.

Последните изследвания на кмета са много добри и състоянието му се подобрява, твърдят от болницата в Пазарджик.